Quin gol ha fet ERC al PDECat?

Título de la imagen
Título de la imagen

Després de l’entrada a la presó de Soto del Real dels dos ‘Jordis’, tant Òmnium Cultural com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han procedit a l’elecció dels seus substituts, si bé amb l’etiqueta de “presidents en funcions“. Però els nous responsables de les dues entitats sobiranistes destaquen per la seva proximitat orgànica a Esquerra Republicana (ERC) i, en concret, als interessos polítics d’Oriol Junqueras.

El nou president en funcions d’Òmnium Cultural, el periodista i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Marcel Mauri, va ser fitxat el passat dia 6 de setembre com “assessor especial” del vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, que el té al seu costat. Per la seva banda, l’historiador Agustí Alcoberro–que va ser nomenat director del Museu d’Història de Catalunya en temps del tripartit- és també una persona identificada, des de fa molts anys, amb ERC.

Els dos principals partits de l’espai sobiranista, PDECat (exCDC) i ERC, comparteixen el govern en la coalició Junts x Sí, però han intentat mantenir separades les seves òrbites d’influència, com passa a TV3 i a Catalunya Ràdio. El paper indiscutible que tenen Òmnium Cultural i l’ANC en la direcció del procés independentista aconsellava que es mantingués aquest equilibri, però ERC ha fet un cop de força amb la substitució dels Jordis i ha col·locat dues persones de la confiança de Calàbria al capdavant de les entitats sobiranistes.

En el cas d’Òmnium, el successor de Jordi Cuixart havia de ser, normalment, un dels dos vicepresidents, Marina Llansana (ERC) o Joan Vallvé (militant històric de Convergència), però ha estat escollit president en funcions el vocal tercer de la junta directiva, Marcel Mauri, el nou assessor especial d’Oriol Junqueras. Tampoc ha estat gens clar el relleu a la presidència de l’ANC: el càrrec de Jordi Sànchez l’havia d’ocupar la vicepresidenta, Natàlia Esteve, però la seva dimissió “per motius personals” va forçar l’elecció d’un nou president en funcions. En aquest cas, Agustí Alcoberro, que no forma part de la comissió permanent de l’entitat i, fins ara, era només un dels 77 membres del secretariat.

De manera nítida, ERC ha aconseguit que dues persones de la seva corda siguin ara els màxims responsables de les entitats sobiranistes. Una mala notícia pel PDECat i pel president Carles Puigdemont, que han perdut la influència que tenien sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

(Visited 90 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari