Puigdemont deixa en suspens la declaració de la independència

El president de la Generalitat opta finalment per la via eslovena i demana al Parlament la suspensió de la DUI
Título de la imagen
Título de la imagen

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit finalment deixar en suspens la declaració de la independència de Catalunya. Agafa, doncs, la via eslovena per guanyar temps i iniciar un procés de diàleg, buscant la mediació internacional i evitant tancar-se portes.

Concretament, Puigdemont ha dit “assumeixo el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de República” i immediatament ha afegit: “Proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d’independència. Proposem unes pròximes setmanes de diàleg i negociació nacional i internacional”.

Abans del discurs, el president ha rebut multitud de pressions, unes a favor de la DUI i altres sol·licitant que fes un pas enrere i no la declarés per mantenir obertes les portes del diàleg. Entre els primers, hi ha les entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, i el seu soci en el procés, la CUP, que han lluitat fins al darrer segon perquè no es fes enrere. A l’altre cantó, hi ha hagut les amenaces de l’Estat, que ha advertit que suspendrà l’autonomia catalana si tira endavant la declaració. El president també ha escoltat el Consell d’Europa; avui, el seu president, Donald Tusk, ha demanat al president català que respecti l’ordre constitucional i, per tant, no declari la independència.

El ple s’ha ajornat una hora per causes desconegudes. Primer es parlava d’una possible mediació del Consell d’Europa, però fonts de Junts pel Sí apunten que unes discrepàncies amb la CUP sobre el text del president podrien ser les causes de la demora.

En acabar el ple del Parlament, tots els diputats de Junts pel Sí i la CUP han firmat un document de proclamació d’independència. Un acte simbòlic que, tot i la suspensió de la DUI anunciada pel president, ha pretès refermar la voluntat del bloc sobiranista en favor de la independència.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides