L’anunciada rebaixa de l’IVA als cinemes depèn del vistiplau dels bascos

Després d'un llarg calvari, el cine veurà rebaixat l'IVA del 21% al 10% el 2018, sempre que s'aprovin uns pressupostos ara pendents del PNB
Título de la imagen
Título de la imagen

La guerra oberta entre el govern del PP i el món de la faràndula podria tenir les hores comptades o, si més no, és a prop de firmar una treva en què l’IVA del cinema baixarà del 21% al 10%. La cessació temporal d’hostilitats depèn de l’aprovació o no dels pressupostos del proper exercici; de moment, la debilitat del PP, que no disposa de majoria absoluta, ha fet que Ciutadans forcés la rebaixa. Però encara falten vots per poder aprovar els comptes (la suma del PP i Cs és insuficient); el PNB, que ja havia mostrat la seva predisposició, s’ho repensa ara com a conseqüència de les desproporcionades actuacions del govern espanyol a Catalunya per l’1-O.

Si això és així, enrere quedarien frases com la que va pronunciar l’actor i còmic Dani Rovira en la presentació de la gala dels Goya del 2016: “Si no baixen l’IVA d’un iot, a mi tant me fa perquè no tinc cap iot; el mateix li passa a Montoro amb la cultura“. En el punt de mira del conflicte sempre hi ha hagut el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. D’ell són les polèmiques frases que va pronunciar l’any 2013: “Nosaltres no hem tingut aquí el nostre Depardieu; no ha calgut, perquè alguns dels nostres actors famosos no paguen impostos a Espanya”. La frase venia a tomb d’una pregunta sobre la persecució a narcotraficants i la lluita contra el frau en el ple del Senat. Montoro aprofitava el tema per advertir que el problema a Espanya és que “hi ha molta gent que no paga impostos“.

UNA PUJADA PER AFRONTAR LA CRISI

El portaveu del govern, Íñigo Méndez de Vigo, confirmava fa un parell de setmanes que el projecte pressupostari per al 2018 inclourà una baixada de l’IVA del cinema del 21% al 10%, com havia avançat abans Ciutadans. “Crec que és una bona notícia. La cultura és una cosa que gaudim tots i ens fa feliços”, va afirmar el ministre, que va dir que es congratulava de fer aquest anunci en vigílies de l’arrencada del Festival de Cinema de Sant Sebastià. El ministre feia broma assegurant que esperava ara que el sector, molt enfrontat amb el govern precisament per la pujada de l’IVA, li “digui alguna cosa amable”.

Méndez de Vigo ha explicat que l’executiu “va haver de prendre mesures que no li agradavena causa de l’estat defallida en què es va trobar els comptes. “El govern el que vol és abaixar els impostos i que els diners estiguin a la butxaca dels espanyols. Vam prendre aquestes mesures, però també vam dir que les revertiríem quan ho permetés el context econòmic”, ha afegit. “Quan la situació ha canviat gràcies a la tasca del govern, els impostos baixen perquè la cultura és una cosa que ens fa feliços. En aquesta negociació estem, però ja podem avançar aquesta baixada, perquè és una bona notícia”.

PACTE A L’ESPERA DEL PNB

Ciutadans i PP han acordat, dins del marc de negociació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2018, la baixada del tipus impositiu de les entrades de cinema que, després de cinc anys tributant al 21%, s’iguala així als espectacles en directe. Es tracta d’una reclamació que tant partits de l’oposició com el sector cinematogràfic i associacions de professionals estan realitzant des del 2012, quan el govern del PP va decidir apujar l’IVA del sector cultural. La Federació de Cinemes (FECE) ha dit que repercutirà favorablement en el preu de les localitats la baixada de l’IVA.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.