Oriol i la seva dona hauran d’anar a judici amb jurat popular

Malgrat el pacte que van tancar amb la Fiscalia
Oriol Pujol entrant al jutjat
Oriol Pujol entrant al jutjat

La tremenda crispació política que es viu a Catalunya i el divorci total que hi ha entre el poder judicial i el moviment independentista no ajuden gens Oriol Pujol, l’hereu polític de la dinastia que va veure estroncada la seva meteòrica carrera a la presidència de la Generalitat en destapar-se, l’any 2012, la seva involucració en el cas de corrupció de les ITV. Després de cinc anys de tortuosa investigació, el sumari instruït per la magistrada Silvia López Mejía arriba finalment a judici oral i serà sotmès al veredicte d’un jurat popular.

El passat mes de juliol, l’advocat del matrimoni Pujol, Xavier Melero, va arribar a un pacte amb la Fiscalia: Oriol Pujol assumia l’autoria de tres delictes –tràfic d’influències, suborn i falsedat documental– i acceptava una pena de 2,5 anys de presó.

A canvi, la seva esposa, Anna Vidal, admetia els delictes que se li imputaven i acordava pagar una multa de 47.250 euros, però eludia entrar a la presó. Dos altres imputats en el sumari, els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou, també han arribat a un acord amb la Fiscalia, pel qual es deslliuren de la presó a canvi de pagar fortes multes. No obstant això, ni l’exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous, ni l’empresari Sergi Alsina –el cervell de la trama corrupta– han volgut pactar amb el ministeri públic, i per això s’ha dictat l’obertura de judici oral.

Ara, el magistrat president que designi l’oficina del jurat per a aquest procés haurà de decidir si dicta una sentència per als acusats que s’han conformat i jutja els altres o si se celebra judici per a tots i l’acord queda en res. I és aquí on el tòxic ambient polític que es respira a Catalunya juga en contra dels interessos d’Oriol Pujol.

En el supòsit que el magistrat president rebutgés l’acord assolit amb la Fiscalia, Oriol Pujol i la seva dona s’asseurien al banc dels acusats amb una espasa de Dàmocles sobre el cap: la fiscalia anticorrupció, en les seves conclusions demanava –abans de tancar el pacte amb el matrimoni– cinc anys i dos mesos de presó per a l’exdiputat, més 310.000 euros de multa, i tres anys i quatre mesos per a la seva dona.

A més, el lletrat Xavier Melero tenia previst –en el cas que prosperés el pacte assolit amb la Fiscalia–, demanar que Oriol Pujol ni tan sols entrés a la presó, ja que les tres penes que ha acceptat tenen, aïlladament, una condemna de dos anys de presó. En aquest desenllaç del cas de les ITV sobta l’actitud dels dos acusats –Sergi Alsina i Josep Tous– que no han acceptat subscriure el pacte amb el ministeri públic. Es tracta, precisament, de persones molt pròximes a Oriol Pujol i no s’entén que hagin forçat l’obertura del judici oral.

En un cas de corrupció com aquest, molt polititzat i amb una alta complexitat tècnica i jurídica, hi ha veus que qüestionen la idoneïtat de deixar el veredicte en mans d’un jutjat popular. En tot cas, Oriol Pujol serà el primer membre de la família de l’expresident de la Generalitat que compareixerà a judici. Els seus pares i els seus germans també estan imputats, però el sumari en el qual se’ls investiga està encara en fase d’instrucció i va per llarg.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari