Independentistes i no independentistes fan seu el discurs de Trump

Els interessos dels departaments de Defensa i d'Estat nord-americans entren en col·lisió amb l'1-O
trump
trump

El president dels EUA, Donald Trump, es troba en mig d’una guerra entre els interessos del Departament de Defensa i el Departament d’Estat nord-americans, i com a element mediàtic d’aquest enfrontament hi ha la convocatòria del referèndum independentista a Catalunya de l’1-O.

Trump, després de l’entrevista d’aquest dimarts amb el president d’Espanya, Mariano Rajoy, ha declarat que “jo respecto un país unit (Espanya), respecto al seu president (Rajoy) i crec que els catalans es quedaran a Espanya”, i ha afegit que “crec realment que la gent de Catalunya seguirà a Espanya”, reblant que “seria una ximpleria no fer-ho; estem parlant de seguir en un país veritablement gran, preciós i històric”.

Fins aquí unes declaracions de suport al govern de Rajoy, però Trump també va declarar que “crec que ningú sap si es votarà, el president (Rajoy) ha dit que no es votarà, però crec que la gent s’oposarà molt a això”. Una declaració que els independentistes consideren que justifica les mobilitzacions pro referèndum.

Aquestes declaracions que es poden agafar per un costat o l’altre en funció d’una lectura pro o contra el referèndum tenen també una amplificació, en els dos sentits, en funció dels interessos del Departament de Defensa nord-americà o dels del Departament d’Estat.

El secretari d’Estat de Defensa dels Estats Units, James Mattis, va traslladar dilluns a la seva homòloga espanyola, María Dolores de Cospedal, durant la seva reunió a Williamsburg (Virgínia) en el marc del XXII Fòrum Espanya-Estats Units el suport del Govern de Donald Trump al Govern d’Espanya davant la resposta que està donant a la situació política a Catalunya.

Va ser la mateixa Cospedal, des de Washington, la qui va assegurar que Mattis li “va traslladar una idea molt clara, i l’hi vaig agrair, de suport al Govern espanyol en la defensa de l’Estat de Dret i de la legalitat que s’està fent a Catalunya. Amb aquesta claredat i amb tota rotunditat, i l’hi vaig agrair enormement”. La ministra de Defensa espanyola va destacar el valor d’aquest suport perquè prové “de la democràcia més important del món”.

Però poc després de l’entrevista de Trump amb Rajoy, la portaveu del Departament d’Estat dels EUA, Heather Neuart, ha dit que “entenem que alguns a Espanya vulguin fer un referèndum. Alguns altres països ho han fet”. Neuart ja va fer unes declaracions fa unes setmanes en les quals assegurava que el Govern dels EUA treballaria amb “l’entitat o govern que surti” del referèndum de l’1-O.

Tot apunta que aquesta disparitat de posicions entre Defensa i diplomàcia respondria a diferents interessos entre aquests departaments. Mentre Defensa vol socis incondicionals per a tirar endavant militarment els interessos geoestratègics dels EUA, el Departament d’Estat, encarregat de la diplomàcia nord-americana i en mans de Rex Tillerson (amic del president rus, Vladimir Putin), preferiria una Europa políticament feble per poder seguir exercint el paper de policia del món, un paper que des de la UE s’ha posat en qüestió cíclicament.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.