La Generalitat anul·la la condemna contra Huertas Claveria

La vídua del periodista ha estat la primera de les 66.590 famílies que rebran un document d'anul·lació de consells de guerra
Título de la imagen
Título de la imagen

La conselleria de Justícia ha expedit el primer document que acredita l’anul·lació del judici polític contra una víctima del franquisme. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha entregat el certificat a Araceli Aiguaviva, vídua del periodista Josep Maria Huertas Claveria, que va ser condemnat el 1975 i empresonat a la Model per la publicació d’un reportatge al diari Tele/eXpréss titulat Vida erótica subterránea, on s’explicava que “un bon nombre de ‘meublés’ estaven regentats per vídues de militars”.

Araceli Aiguaviva és la primera dels 66.590 familiars que rebran a Catalunya un certificat individualitzat amb nom i cognoms, que dona fe de la nul·litat d’un judici o un consell de guerra dictat per causes polítiques durant la dictadura franquista. Concretament, en el certificat consta la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions dels tribunals militars franquistes i el document va acompanyat per una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, on reconeix la persona acreditada com a víctima del franquisme.

Segons Carles Mundó, la conselleria de Justícia ha decidit escollir el periodista Josep Maria Huertas Claveria per entregar el primer certificat degut a la seva notorietat, per ser “un referent de la lluita antifranquista i un símbol de la llibertat d’expressió“. L’entrega d’aquests documents és “imprescindible per fer un acte de justícia, anul·lar les causes i deixar establert que aquestes sentències van ser injustes i havien de ser formalment anul·lades”, ha afirmat el conseller de Justícia.

Per Araceli Aiguaviva aquest document “suposa, després d’haver transcorregut tants anys, una mínima reparació davant la injustícia que van cometre amb ell. Va estar ingressat a la cinquena galeria amb els condemnats a mort. Va ser espantós”, ha dit. “Era evident que els tribunals havien actuat contra la legalitat i havien vulnerat el dret a un judici just“, ja que “al reportatge no hi havia injúries, ni des del punt de vista jurídic ni des de la interpretació de les paraules”, assenyala la vídua del periodista.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.