Juncker diu que en una Catalunya independent no s’aplicarien els tractats europeus

El president de la Comissió Europea insisteix en que la UE "no es pot posicionar" sobre la independència de Catalunya
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha afirmat aquest divendres, en resposta a una carta de l’eurodiputada liberal Beatriz Becerra, que els tractats europeus deixarien d’aplicar-se en una Catalunya independent. “Respecte a certs escenaris, com el de la separació d’una part d’un estat membre o la creació d’un nou estat, aquest no seria neutre pel que fa als tractats de la Unió Europea (UE)”, replica Juncker.

En la carta que va enviar Beatriz Becerra reclamava als presidents del CE i del Parlament Europeu que afrontessin “amb claredat i sense que quedi lloc a dubtes un problema polític europeu“, ja que “molts” catalans creuen que una Catalunya independent seria “automàticament membre de ple dret” de la UE.

Segons el president de la CE, “el procés d’adhesió dels estats a la UE ha d’estar completament en línia amb les normes i els procediments previstos als tractats“. De fet, el rol de la CE, explica, “no és posicionar-se en qüestions d’organització interna relacionada amb acords constitucionals dels estats membres”.

El cap de l’Executiu comunitari manté, per tant, la mateixa línia que el seu antecessor al càrrec, Romano Prodi. El març del 2004, l’antic president de la CE va dir que “qualsevol estat europeu” que respecti els principis establerts pel Tractat de la UE “podrà sol·licitar l’ingrés com a membre de la UE“. Tot i això, l’adhesió estaria subjecta a una negociació i posterior ratificació per part de tots els estats membres.

El representant de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha destacat que la resposta de Juncker “evita parlar de la sortida automàtica de Catalunya de la UE, malgrat les exigències del govern espanyol”, i convida a la negociació política amb la UE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides