Els centres de menors tutelats de la DGAIA, de nou, sota sospita

Sindicats i partits polítics denuncien mala atenció dels centres i descontrol de la Generalitat
Título de la imagen
Título de la imagen

El sindicat UGT denuncia que en alguns dels centres de menors tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) els infants no fan activitats lúdiques si no són gratuïtes, el menjar és de baixa qualitat i s’arriba a utilitzar diners procedents del Banc d’Aliments, la roba és de segona mà i els menors amb greus discapacitats físiques o psíquiques no reben l’atenció individual necessària. La DGAIA depén del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya, de la que n’és titular la consellera Dolors Bassa.

La UGT afirma que s’està permetent que els nens i adolescents tutelats en centres de menors estiguin patint les conseqüències de males gestions d’entitats purament mercantilistes, mal anomenades fundacions o entitats socials. Segons el centre al qual els toqui anar per la “loteria” d’assignació de places, infants i adolescents poden quedar doblement desemparats. 

El sindicat diu que ja han denunciat davant el mateix director de la DGAIA i el Síndic de Greuges, que hi ha entitats que amb diners públics tenen com a principal objectiu el lucre. Tracten d’obtenir el màxim benefici econòmic de la gestió dels seus centres.

Aquesta situació està produint, segons la UGT, un desemparament en aquests nois i noies en situació d’especial vulnerabilitat que es tradueix en el fet que mengen i sopen diàriament càtering de baixa qualitat. I en alguns casos també arriben a utilitzar dinar de donacions del Banc d’Aliments o Creu Roja. No fan activitats extraescolars si no són gratuïtes. No solen realitzar activitats lúdiques de cap de setmana o període de vacances que impliquin cost econòmic. La roba que se’ls atorga és de baixa qualitat o fins i tot de segona mà. Els nois i noies en situacions encara més especials, és a dir, amb greus discapacitats físiques o psíquiques, no reben l’atenció individual ni disposen dels mitjans materials o mecànics que necessiten.

Es dóna la circumstància que del centenar de Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) de Catalunya, només el 10% són públics, la resta són privats o de gestió delegada, que són el cas en el qual l’edifici que els allotja és de l’Administració.

Per la seva banda, el sindicat CCOO denuncia que “La DGAIA no exerceix un control exhaustiu sobre les empreses en què ha delegat la gestió. El director del centre sap el dia i l’hora en què passarà l’inspector”.

També el sindicat Confederació General del Treball, CGT, ha carregat contra el responsable de la DGAIA, Ricard Calvo, per “adjudicar i afavorir” amb contractes per valor de 98 milions per gestionar centres en els pròxims vuit anys, a la fundació Plataforma Educativa “en què havia tingut càrrecs”.

Aquest dijous, els diputats de la CUP al Parlament, Gabriela Serra i Benet Salellas, han denunciat a l’Oficina Antifrau els “possibles conflictes d’interessos” del director general de la DGAIA, Ricard Calvo. La CUP ja ha demanat la dimissió de Calvo per aquest tema.

Tant les diputades Gemma Lienas, del grup Catalunya Sí Que es Pot, com la cupaire Gabriela Serra critiquen el funcionament dels centres de menors de gestió privada i reconeixen les diferències que hi ha amb els públics per això reclamen que siguin de titularitat pública, segons publica El Periódico.

Lienas censura que “s’incompleixin les ràtios d’educador per nen, el que impossibilita que es doni una bona atenció”. Serra es pregunta com pot la Generalitat “retirar als nens de la seva família i assumir la tutela i una vegada que la té, deixar el nen en un centre de gestió privada on no es poden garantir les normes d’acollida”.

La comissió que controla el model de protecció de la infància i adolescència a Catalunya es reuneix aquest divendres. La constitució d’aquest organisme creat a instàncies del Parlament es va realitzar amb mes i mig de retard. El grup el constitueixen representants dels grups polítics a la Cambra catalana i representants de l’Administració.

(Visited 105 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari