Iberpotash seguirà abocant sal a Sallent

Tots els grups parlamentaris, excepte la CUP, han votat a favor d'ajornar la data límit
runam mines bages iberpotash
runam mines bages iberpotash

Iberpotash, filial de la multinacional israeliana Israel Chemicals Ltd (ICL), va lliurar aquest dimecres a la secció tercera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un incident d’execució de sentència per sol·licitar al jutge una pròrroga de la data límit, el 30 de juny, per poder continuar abocant dos anys més el runam salí del Cogulló de Sallent. La petició d’Iberpotash anava acompanyat d’una sèrie de mesures per fer “un ús mínim” del Cogulló fins al 2019, com la construcció d’una planta de purificació de la sal extreta de la mina, que podria ser comercialitzada posteriorment, entre altres mesures.

Finalment, el ple del Parlament ha aprovat aquest dijous amb 124 vots a favor i 10 en contra la proposta presentada per Iberpotash.Totes les formacions, tret de la CUP, han votat a favor que l’empresa aconsegueixi una moratòria i pugui continuar abocant al Cogulló de manera “provisional, temporal, transitòria i limitada”, per tal de “garantir els llocs de treball i en el marc de l’incident d’execució de sentència en tràmit”. Tot i això, la Generalitat ha matisat que aquests abocaments s’han de produir “dins dels límits, perímetre, superfície i la cota d’alçada màxima fixada en l’actualitat”.

Pel que fa a les declaracions que ha fet la diputada cupaire Anna Gabriel, ha començat lamentant-se pels cinc minuts que ha tingut per argumentar la seva posició, que ha considerat “insuficients“, perquè “la mineria al Bages són moltes coses: llocs de treball, condicions laborals, ferits, morts, aqüíferes, barris, vagues, càrregues policials, famílies, ribes dels rius salinitzades, moviments veïnals, Prou Sal, empreses i els seus beneficis, el programa d’ICL ‘apadrina un soldat a Israel’… mineria al Bages és moltíssim“.

Un militant de la CUP de Sallent ha demanat a Gabriel que fes arribar a la resta de diputats del Parlament que “amb una pròrroga dels abocaments no solucionem res més que facilitar que un gegant multinacional com ICL es continuï engreixant de beneficis a canvi de zero compromisos amb el territori“. “Els han enredat. Mirin els llibres de comptes de ICL senyors parlamentaris, llegeixin les denúncies, sentències i contenciós administratius, incloent-hi els que hi ha oberts a Europa, i veuran que això no va de llocs de treball”[…]”Senyors de Junts pel Si, si comencem així, jo em desapunto de la futura República Catalana, el territori no es ven“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides