Puigdemont convoca el referèndum l’1 d’octubre

La pregunta és: "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?"
puigdemont referendum
puigdemont referendum

El president del Govern de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest divendres que la data del referèndum és el pròxim 1 d’octubre i la pregunta, “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?”. Puigdemont s’ha compromès a aplicar la resposta dels catalans, que podran optar pel Sí o el No en català, castellà i aranès, ha explicat.

L’anunci ha tingut lloc al Pati dels Tarongers després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu. A més dels membres del Govern català, han assistit a l’acte membres de la Mesa del Parlament, entre els quals la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, així com diputats de Junts pel Sí i la CUP.

Puigdemont ha començat la seva declaració institucional recordant que aquest mes farà set anys de la sentència del Tribual Constitucional (TC) que va retallar l’Estatut d’Autonomia aprovat pel Parlament català, i ha dit que el TC ha estat suficient per acabar amb el pacte, el diàleg i l’acord, tot afegint que “pot suspendre càrrecs electes sense judici”.

“No quiero”
Abans d’invocar “el legítim dret a l’autodeterminació” dels catalans, el president de la Generalitat ha recordat “una llarga i decebedora col·lecció de nos” per part del Govern espanyol i les Corts Generals referents al “conflicte polític” amb l’Estat espanyol, que “sabem que no és una qüestió de marcs legals”, ha indicat. Seguidament, ha anat més enllà interpretant el “no quiero“, expressat pel president del Govern espanyol Mariano Rajoy, com una negació que no és individual, segons el seu parer, sinó “la de tot un sistema polític, i segurament també social, mediàtic i econòmic, que 40 anys després del retorn del president Tarradellas de l’exili francès ha estat incapaç de demostrar cap voluntat de participar de la solució a un problema que és real i profund”.

Abans d’anunciar públicament que la data del referèndum és el primer diumenge de l’octubre, això sí, Puigdemont ha recordat que quan es va sotmetre a la qüestió de confiança, el passat mes de setembre, s’havia compromès a convocar-lo “per a la segona quinzena de setembre” d’aquest 2017.

La repassada de Junqueras
Una intervenció del vicepresident Oriol Junqueras ha precedit l’anunci de Puigdemont. Junqueras ha defensat la convocatòria del referèndum com la conseqüència del “mandat democràtic” repetidament esgrimit per l’actual Executiu. A més, el seu discurs ha repassat actes d’hostilitat que retreuen al Govern de Rajoy, al qual ha acusat d’exercir “antidemocràticament les seves funcions”. Ha fet referència a l’anomenada Operació Catalunya, però també ha desplegat un bon grapat de crítiques polítiques, entre les quals referents al dèficit del sistema de pensions, el Castor, el Corredor Mediterrani i l’emergència habitacional.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari