Bufetada del Suprem a l’Ajuntament de Sant Cugat

Anul·lada la modificació del Pla General Metropolità que declarava la Torre Negra espai d'"especial protecció"
merce conesa
merce conesa

La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha dictat una sentència que posa contra les cordes l’Ajuntament de Sant Cugat, presidit per Mercè Conesa. En una resolució judicial ferma, l’alt tribunal ha desestimat els recursos presentats per l’Ajuntament i la Generalitat i ha anul·lat la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que declarava com a zona d'”especial protecció” –i, per tant, no urbanitzable per cap concepte- l’espai de la Torre Negra.

En la seva formulació inicial, el PGM establia que l’àrea de la Torre Negra, que està enganxada al nucli urbà de Sant Cugat, era urbanitzable i per això la promotora Núñez i Navarro va comprar, l’any 1993, una part d’aquests terrenys. Però la manifesta animadversió de Jordi Pujol contra Josep Lluís Núñez, en el seu afany per recuperar el control del FC Barcelona, va enterbolir aquesta operació immobiliària, que inicialment preveia la construcció d’uns 3.000 habitatges.

L’Ajuntament de Sant Cugat, dominat per CDC (ara PDECat), s’ha oposat de manera radical a la construcció d’aquesta urbanització, al·legant que la Torre Negra és un espai de gran valor ambiental i paisatgístic. Però això no és així exactament, tal com han dictaminat les reiterades sentències que han dictat el TSJC i el Tribunal Suprem. En aquesta zona ja hi ha molts habitatges construïts de fa anys, a més d’una escola, un centre esportiu, un restaurant per a banquets, una hípica, una estació depuradora, una part del complex Creàpolis d’Esade…

La Torre Negra, que ocupa unes 162 hectàrees, no és un territori uniforme. La zona més pròxima al nucli urbà està urbanitzada i degradada i és aquí on Núñez i Navarro té previst desenvolupar el seu projecte, que només ocuparia el 17% de la finca, deixant sense tocar les masses forestals i l’emblemàtic Pi de Can Xandri. Però l’Ajuntament de Sant Cugat ha convertit aquesta qüestió en un casus belli i ha intentat totes les maniobres jurídiques al seu abast per impedir aquesta urbanització.

Xoca la rigidesa del consistori presidit per Mercè Conesa, que també és la presidenta de la Diputació de Barcelona, en el cas de la Torre Negra amb l’alegria a l’hora d’aprovar noves urbanitzacions en altres indrets del municipi. Des que CDC governa l’Ajuntament de la localitat, la població de Sant Cugat s’ha triplicat i actualment ja frega els 90.000 habitants. Nombroses sentències del TSJC i del Tribunal Suprem han donat, de manera reiterada, la raó a Núñez i Navarro en aquest conflicte, però l’Ajuntament té una obsessió, que frega el ridícul, contra aquesta empresa promotora. Ara, s’ha d’empassar la declaració com a zona “d’especial protecció” de la Torre Negra i ha de pagar, juntament amb la Generalitat, les costes judicials del procés.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides