Govern i JxS repliquen que la revelació d”El País’ està desfasada

Hi haurà DUI si s'impedeix el referèndum, segons un esborrany de la llei de transitorietat destapat per aquest diari
Puigdemont, Junqueras i Romeva
Puigdemont, Junqueras i Romeva

Fonts del Govern de la Generalitat i el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull han coincidit en la seva reacció a la publicació, per part d’El País, d’un esborrany de la llei de transitorietat jurídica. El Govern sosté que es tracta d’una versió desactualitzada dels seus plans i que actualment només contempla la via del referèndum. Si no es pogués votar, afegeix, engegaria mecanismes legals per dur-lo a terme. En la mateixa línia, Turull ha replicat a El País mitjançant Twitter: “Qui us hagi passat aquest suposat esborrany va molt desfasat, i el desmentim. Quan es faci pública la llei ho comprovareu ràpid”.

La DUI
Basant-se en aquest document, El País assenyala que en cas que no hi hagi referèndum el Govern català disposa del mecanisme per declarar unilateralment la independència -DUI- de manera immediata. Aquest diari, de fet, assegura haver revelat el document legal fins ara secret que el Govern de la Generalitat pretén, donat el cas, que sigui la Constitució provisional catalana dels dos mesos durant els quals s’engegaria un eventual procés constituent. “Si l’Estat espanyol impedís de manera efectiva la celebració del referèndum, aquesta llei entrarà en vigor de manera completa i immediata quan el Parlament constati aquest impediment”, publica El País citant la disposició final de l’esborrany.

Així mateix, el citat document detalla, suposadament, el procés de trencament amb Espanya previst pel Govern català, així com la regulació del referèndum i una pregunta: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent d’Espanya?”. Malgrat la reacció del Govern i de JxS, el vicepresident Oriol Junqueras havia apuntat el passat mes d’abril, durant una conversa amb l’economista Xavier Sala-i-Martin sobre la DUI, el mateix que l’esborrany d’El País: “Això ja està recollit en el programa electoral, ja diu això i preveu això. És un programa electoral públic des de fa 2 anys. S’anomena la clàusula de desbloqueig i ja es va introduir preveient aquesta situació”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides