Feudalisme laboral en ple segle XXI

Andorra esquiva les llibertats sindicals, els convenis col·lectius i manté una legislació feta a mida del sector empresarial
El secretari de l'USdA, Gabriel Ubach
El secretari de l'USdA, Gabriel Ubach

La celebració de la diada de l’1 de maig passarà una vegada més a Andorra sense pena ni glòria després que els sindicats mantinguin l’abandonament de la reivindicació al carrer. La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) organitzen, conjuntament amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i amb Podem, diverses conferències sobre drets socials i laborals. El Primer de Maig es desenvolupa al Principat d’una manera desigual. Els assalariats d’uns determinats sectors econòmics, especialment de l’àmbit públic, poden gaudir de la festivitat i altres, els relacionats amb el turisme, difícilment tenen l’oportunitat de fer-ho.

 

La festa té lloc enguany setmanes després que el Consell General (Parlament) tombés la proposta del PS que pretenia donar llum verd a la llei de llibertats sindicals. La iniciativa no va comptar amb el suport de Demòcrates per Andorra, liderat pel cap de govern, Toni Martí, ni del principal grup de l’oposició, Liberals d’Andorra.

 

Tanmateix el Dia del Treballador coincideix amb la posada en marxa del nou codi de relacions laborals que, entre altres mesures, amplia d’un a dos mesos el període de prova del nou treballador, acorda que les hores extres es paguin totes sempre a un 35% en lloc de poder-se incrementar fins al 75%, preveu que el preavís per acomiadament baixi de 90 a 30 dies i que la indemnització per acomiadament injustificat passi de 45 a 31 dies. A més es manté la inexistència de cap prestació econòmica per desocupació.

 

La normativa no satisfà els sindicats que lamenten que s’hagi perdut l’oportunitat de fer una legislació laboral progressista i equilibrada. El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, considera que l’acomiadament lliure o la nul·la representativitat que tindrà la figura del representant dels treballadors a les empreses, així com el fre a la creació de convenis col·lectius, són alguns exemples de les limitacions del nou text.

 

El Principat és un dels 6 països de l’ONU que no formen part de l’Organització Internacional del Treball, l’OIT. L’única manifestació de l’1 de maig al carrer va ser la de l’any 2010 i va aplegar a més d’un centenar de persones a l’avinguda Meritxell de la capital.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides