Dos terços dels catalans rebutjarien una declaració unilateral d’independència

Un 46% votaria a favor d'una tercera via que inclogués la reforma de la Constitució espanyola
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Una enquesta publicada aquest diumenge pel diari El País sobre les actituds a Catalunya respecte d’un hipotètic referèndum d’independència mostra que dos terços dels catalans enquestats rebutjarien una declaració unilateral de secessió. Tanmateix, el 65% dels catalans consideren que el procés sobiranista no està actualment en un bon moment.

Segons aquesta enquesta, el 61% dels catalans considerainacceptable que el Parlament de Catalunya, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, hagi reformat el reglament de la Cambraperquè sigui possible aprovar mitjançant un procediment d’urgència,en una sola sessió i sense debats previs, les anomenades “lleis de desconnexió”. El 33% restant ho considera “acceptable”, ja que contribuiria a que la independència s’assoleixi com més aviat millor.

En el cas que es negociés amb el Govern espanyol la celebració d’un referèndum plenament legal sobre la possible independència de Catalunya, un 44% dels catalans votarien a favor de la secessió, mentre que un 49% prefereixen seguir formant part d’Espanya. En canvi, si quedés totalment clar que la independència suposaria per a Catalunya quedar automaticament fora de la Unió Europea, només el 40% dels catalans enquestats votarien a favor i el 53% votarien en contra.

Si aquest referèndum inclogués la possibilitat d’optar per una tercera alternativa en què Catalunya seguís formant part d’Espanya però amb noves competències, blindades i en exclusiva, el 46% votaria a favor d’aquesta opció, el 31% votaria a favor de la independència i el 19% preferiria que Catalunya continués com ara.

L’enquesta també mostra que a un 70% dels catalans els hi sembla bé que per garantir la plena integració de Catalunya amb Espanya s’arribés a un acord en que la Constitució garantís algunes competències pròpies i diferenciades. En canvi, només un 33% dels espanyols estarien d’acord amb aquesta proposta.

Finalment, es mostra una estimació del resultat electoral que obtindrien les formacions en unes eleccions. En aquest cas, Junts pel Sí obtindria el 40,2% dels vots favorables, seguit de Ciutadans (16%), Catalunya Sí que es Pot (16%), el PSC (13%), el PP (5,8%) i la CUP, amb un 4,1%.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari