El Raval es mobilitza en protesta contra el ‘matonisme’ immobiliari

El barri posa en marxa la campanya #Raval Resistim per plantar cara a l'assetjament i crea un telèfon antidesnonaments
Título de la imagen
Título de la imagen

Com en la història dels deu negrets de l’escriptora Agatha Christie, els inquilins de l’edifici del carrer Lancaster, 13 del Raval han anat desapareixent un per un, víctimes, en aquest cas, de l’assetjament immobiliari d’un fons d’inversió que ha comprat el bloc per transformar-lo en apartaments de luxe a tocar de la Rambla. L’últim episodi d’aquesta repetitiva història amb rerefons especulatiu en el cor de Barcelona es va produir el 20 de març, quan l’empresa propietària va començar les obres de rehabilitació sense tenir el corresponent permís municipal i amb l’última família que es resisteix a marxar abans que venci el seu contracte de lloguer dins de casa.

OBRES SENSE LLICÈNCIA

L’alerta la van donar els veïns del voltant al veure com un grup d’operaris començava a tirar envans i va córrer com la pólvora pel barri fins arribar al despatx de la regidora de Ciutat Vella. La resposta de Gala Pin va ser immediata i, després de comprovar que no constava cap comunicació oficial sobre l’inici de la reforma, va enviar dos inspectors amb una ordre de cessament d’obres. La prova que confirma els mètodes de dubtosa legalitat que ha emprat aquesta immobiliària per foragitar els inquilins és que va negar l’accés dels inspectors a l’interior al·legant que era una propietat privada i va ser necessària la intervenció de la Guàrdia Urbana.

Tant la regidora com les assemblees del Raval i Resistim al Gòtic es van encarregar de difondre per les xarxes socials l’enèsim intent d’atemorir els últims inquilins amb presumptes pràctiques que se salten una legalitat prou laxa, que deixa els veïns en una situació de vulnerabilitat vergonyosa. “Aquesta pràctica té un nom i es diu violència immobiliària“, assegurava Gala Pin a través de Facebook alhora que reconeixia que “és cert que les lleis no són prou contundents davant d’aquestes pràctiques, però farem servir totes les eines que ens permeti la llei per evitar que amb aquestes pràctiques de pinxos de bitlletera espantin, coaccionin i facin fora els nostres veïns i veïnes”.

La història d’expulsions amb coaccions viscuda al carrer Lancaster, 13 no és nova ni única, i no només es produeix al Raval, sinó que s’estén com una plaga pel Gòtic –El TRIANGLE va explicar el cas de l’edifici de Còdols, 13 netejat per Desokupa– i arriba ja a Sant Antoni. Per això, davant de la falta de lleis que garanteixin el dret a l’habitatge i persegueixin l’especulació, els veïns del Raval han decidit plantar cara als voltors i han començat a organitzar-se comunitàriament contra la plaga de desnonaments dels últims mesos. L’última iniciativa ha estat la posada en marxa de la campanya #RavalResistim i la creació del telèfon d’emergències contra desnonaments 608658149.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides