Catalunya es consolida com un ‘hub’ cannàbic europeu mentre espera la regulació

Continua el degoteig d'operacions policials contra les plantacions i els clubs cannàbics tenen una ILP al Parlament amb tot a favor per ser llei aviat
Título de la imagen
Título de la imagen

Els comissos de marihuana s’han disparat un 162% entre el 2015 i el 2016, i han passat de les 5,5 tones a les 14,4, segons el balanç sobre la delinqüència a Catalunya publicat pel departament d’Interior. Els Mossos d’Esquadra hi fan constar que les confiscacions de maria segueixen superant les de l’haixix marroquí, i que el seu cultiu i tràfic cap a mercats europeus ha esdevingut darrerament una activitat principal d’estructures de crim organitzat.

La Guàrdia Civil, per la seva banda, assenyala que aquestes organitzacions gestionen, mitjançant una logística integral, tant el cultiu com el posterior transport arreu d’Europa, on el preu de la mercaderia s’incrementa “exponencialment” en funció del nombre de fronteres travessades. Els seus cultivadors, afegeix, són sovint homes desempleats que obtenen a canvi un sou mensual i un allotjament.

A més, la Guàrdia Civil no només confirma l’increment de les actuacions, sinó la proliferació de cultius de més rendibilitat productiva i l’auge del tràfic. En definitiva, Catalunya ha esdevingut un hub cannàbic, però de dues cares. A banda del vessant delictiu, que troba aquí una ubicació estratègica i rendible econòmicament i penalment (per les baixes sancions), segons exposa l’intendent dels Mossos Xavier Porcuna, destaca el potent fenomen associatiu, que aplega milers d’inscrits en clubs. Totes dues realitats es creuen, però, quan sota l’aparença de clubs cannàbics s’emmascaren, en realitat, activitats de distribució, apunten les forces de seguretat i també les federacions de clubs, que reclamen una regulació que asseguri que el dret a l’autoconsum es pot exercir de manera segura i saludable.

Els brots verds de la ILP
Darrerament, en canvi, l’associacionisme cannàbic s’ha trobat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat els criteris orientatius (no obligatoris) de salut pública que el Departament de Salut va aprovar el 2015. L’anul·lació, basada en aspectes formals i no de fons o competencials, és vista per les dues grans federacions de clubs, FedCAC i CatFAC, com un absurd especialment ara, quan hi ha dues proposicions no de llei relatives al fenomen cannàbic al Congrés dels Diputats i, sobretot, una ILP en fase d’esmenes al Parlament de Catalunya, a la qual només s’hi oposa el PP.

FedCAC ha exhortat el govern a no tirar la tovallola i a complir els requeriments del TSJC. La seva portaveu, Andrea Martín, valora l’aprovació d’aquelles recomanacions com una prova, tot i que “no és suficient”, de la millor predisposició del govern català en comparació amb l’espanyol. “Creiem que la societat catalana ja està preparada per a aquest canvi de paradigma“, diu en referència a la ILP com un primer pas cap a una regulació integral.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides