El Constitucional anul·la la celebració d’un referèndum el 2017

El TC obre una nova via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i alguns membres de la Mesa
Título de la imagen
Título de la imagen

El ple del Tribunal Constitucional (TC) dictarà una resolució per unanimitat en la qual autoritza a la Fiscalia a iniciar les accions que consideri oportunes sobre la presumpta desobediència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i diversos membres de la mesa del Parlament a l’aprovar a l’octubre del 2016 una sèrie d’acords referits al “referèndum” i al “procés Constituent” que desobeeixen les ordres del Constitucional.

Segons la SER, el TC anul·la així definitivament els acords assolits pel Parlament català a l’octubre, que bàsicament són el full de ruta de l’independentisme. El tribunal de Garanties anul·la, en la mateixa resolució, tots els acords adoptats pel ple del Parlament d’octubre del 2016 entre elles, la qual instava el Govern a celebrar un referèndum abans de setembre del 2017 amb o sense l’aval de l’Estat. I a més, els apartats dels capítols titulats ‘Referèndum’ i ‘Procés Constituent’ que es van incloure en el títol I sobre ‘El futur polític de Catalunya’ d’aquella resolució.

El Constitucional respon així a la petició de l’advocat de l’Estat que va presentar un “incident d’execució” contra les iniciatives independentistes del Parlament, de manera que la resolució sobre el referèndum va quedar suspesa cautelarment.

L’acte del Constitucional no només assenyala a Forcadell, que ja està sent investigada per haver permès al juliol la votació en ple d’unes conclusions sobre el procés constituent català, que obrien la porta a una via unilateral cap a la independència, sinó que implica a més a altres membres de la Mesa del Parlament: el vicepresident primer, Lluís Corominas, a Anna Simó i a Ramona Barrufet, tots tres de Junts pel Sí, així com a Joan Josep Nuet de Catalunya Sí que Es Pot, que van acceptar incloure en l’ordre del dia del ple del passat 6 d’octubre el debat i votació de la resolució sobre el referèndum i van deixar en minoria als altres dos membres de la Mesa, José María Espejo-Saavedra de Ciutadans i David Pérez del PSC.

A tots ells, el Constitucional els recorda el seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. Els magistrats no afirmen que Forcadell cometés un delicte sinó que deixa l’examen dels fets i la seva definició jurídica en mans de la Fiscalia. Serà, doncs, el fiscal general de l’Estat qui decideixi si la presidenta del Parlament i els membres de la taula van poder cometre algun delicte i presentar la corresponent querella criminal per desobediència.

La resolució del TC, no només contempla aquesta mesura que deixa el camí lliure a la Fiscalia per a exercitar una acció penal, sinó que a més recorden que les solucions a aquest “desafiament” passen pel diàleg polític. Fonts de la institució, reconeixen que l’acte inclourà un repàs a la seva doctrina sobre el procés independentista durant aquests últims quatre anys i aprofundeix sobre la legitimitat de les idees polítiques amb la necessitat d’establir uns límits i acatament a la Constitució.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides