L’ombra del 3% apareix al Born

Copisa va pagar 50.000 euros a CDC poc abans d'obtenir les obres de l'entorn del mercat i 50.000 més abans de l'anunci del concurs, revela 'El País'
Andreu Viloca va ser tresorer de Convergència
Andreu Viloca va ser tresorer de Convergència

Les obres de l’entorn del mercat del Born, adjudicades per l’Ajuntament de Barcelona el juliol de l’any 2012, quan Xavier Trias era l’alcalde, es troben sota sospita en la investigació del cas del 3%. Segons revela El País, la constructora Copisa va donar 50.000 euros a Convergència cinc dies abans que l’Ajuntament li adjudiqués les obres, per 2,77 milions d’euros. Segons la mateixa informació, el citat projecte coincideix amb les donacions de Copisa a CDC.

De fet, El País també explica que la constructora va fer dues donacions de 25.000 euros a les fundacions convergents CatDem i Fòrum Barcelona una setmana abans que, el 25 d’abril del 2012, s’anunciés el concurs. En el cas del 3% s’ha detingut i s’investiga, entre altres, Xavier Tauler, qui era conseller delegat de Copisa, Andreu Viloca, extresorer de CDC, i Antoni Vives, aleshores tinent d’alcalde i president de la principal adjudicatària municipal, Bimsa.

El modus operandi
D’altra banda, El Mundo publica el contingut de correus electrònics que revelen el modus operandi de diversos imputats en el cas. En un missatge, que el diari assegura està inclòs en els informes de l’operació Pika, la darrera que ha escomès el 3%, apareixen referències a Andreu Viloca, Josep Manel Bassols (delegat d’Oproler a Catalunya -i cap de campanya del Carles Puigdemont el 2011-) i Sergio Lerma (president d’Oproler).

El text revelat per El Mundo diu: “Josep, esta obra me comenta Sergio que te la envíe y que hables con el Sr. Andreu“. Segons aquesta informació, és un missatge que portava per títol “Tercera obra“, remès per una empleada de part de Lerma a Bassols, sobre un projecte la licitació del qual depenia de la Diputació de Barcelona, pressupostat amb 340.000 euros.

El Mundo també assenyala que les licitacions de la Diputació apareixen en un altre correu en el qual es posa de manifest que les adjudicacions eren tema de conversa freqüent entre els responsables d’Oproler i Viloca. De fet, revela comunicacions de Bassols amb Lerma: “Buenas tardes, Sergio. Ayer día 6 estuve con Andreu” i “El lunes cuando os veáis quizá pueda darte ya entradas para el Barça-Valencia. Si no, la otra opción será el Barça-Atletic. Quedamos en vernos para avanzar en los temas de la Diputación de Barcelona y del Hospital de Sant Pau“.

Així mateix, pel que fa a l’adjudicació de l’institut Lluís de Peguera de Manresa, El Mundo assegura que els treballadors de les empreses de la UTE d’Oproler i el Grup Soler feien càlculs sobre les obres tenint en compte els diners que, suposadament, havien d’anar a parar a CDC. Un altre missatge revelat pel mateix diari és prou eloqüent: una empleada comunica als caps el cost “incluyendo en esta cifra el 3% del Señor conseguidor, quedándonos 20.000 o 30.000 euros por debajo de la cifra de adjudicación propuesta y 50.000 o 60.000 euros por debajo de la oferta más económica de la que disponen“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides