Sectors del PSC acusen de “covardia” Susana Díaz

La presidenta andalusa no ha fet efectiva la seva candidatura a liderar el PSOE
Título de la imagen
Título de la imagen

Quan Susana Díaz va provocar la caiguda de Pedro Sánchez de la cadira de secretari general del PSOE, tothom va tenir clar que ho va fer perquè ella volia ocupar el càrrec i liderar el partit. Això passava a principis del mes d’octubre de l’any passat, quan en el comitè federal del partit socialista Sánchez perdia la votació en què demanava la celebració urgent d’unes primàries, acompanyades d’un congrés extraordinari, que ratifiquessin el seu lideratge al partit. L’aleshores secretari general socialista perdia la votació per 132 vots en contra i 107 vots a favor dels seus postulats.

Des d’aquell comitè federal ha estat una comissió gestora l’encarregada de dirigir els destins dels socialistes a Espanya. Una gestora que havia de tenir una vida breu, de mentrestant, i que finalment, amb les dates programades per al pròxim congrés, haurà estat vuit mesos dirigint el PSOE. I darrere de la gestora, la mà de l’andalusa Susana Díaz.

I des del mateix moment que va quedar buida la cadira de secretari general del PSOE, no s’ha parat d’especular sobre quantes i sobretot quines serien les candidatures que es presentarien perquè els militants socialistes escollissin nou líder. Hi havia pocs dubtes en el fet que Susana Díaz volia optar a ser la primera secretària, i des d’un primer moment també es va preveure que Pedro Sánchez voldria tornar a optar a liderar el partit.

ARRIBEN ELS BASCOS

Sigui com sigui, a hores d’ara el primer de presentar la seva candidatura a la secretaria general del PSOE va ser el socialista basc, exlehendakari i expresident del Congrés dels Diputats Patxi López.

El basc va presentar la seva candidatura a mitjans del mes de gener. Una candidatura que va emprenyar i força els pròxims a Sánchez, que consideraven que López dividiria les forces dels opositors a Díaz i facilitaria el camí perquè l’andalusa acabés fent efectiu el seu pla. Poc després de Patxi López ha estat el defenestrat Pedro Sánchez qui, finalment, ha decidit també plantar cara a l’establishment per concórrer de nou a l’elecció per a la secretaria general del partit socialista.

Ja hi ha dos candidats, de manera que el PSOE ja està obligat a fer primàries. L’opció que només hi hagués una candidatura, i que fos la seva, era la preferida per Susana Díaz, ja que hauria estat sens dubte la més còmoda. Els pròxims a Susana Díaz també veien amb bons ulls que si hi havia dues candidatures, la de l’adversari de Díaz havia de ser la d’un home (o dona) de palla, figura que per alguns ja representava Patxi López.

Ara, però, la gran absent a la carrera per assolir la secretaria general del PSOE és l’andalusa Susana Díaz, la que va provocar que el partit socialista es trobi en un punt delicat en la seva estructura interna. Val a dir que el partit està passant també pels pitjors moments d’acceptació popular.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari