La loteria que mai no toca

La 6/49 ha canviat el sistema de premis i l'últim pot és de fa quatre anys
Título de la imagen
Título de la imagen

A Catalunya hi ha un misteri. Cada dimecres i cada dissabte es fa el sorteig de la lotto 6/49, que organitza l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA)., dependent de la vicepresidència d’Economia i Hisenda. Però el primer premi d’aquesta loteria ja fa mesos i anys que no toca a ningú que hi aposta els quartos i, en l’actualitat, acumula un pot de gairebé 9,5 milions d’euros.

Com és lògic, aquesta increïble dificultat per encertar la combinació guanyadora crea moltes suspicàcies i és un peix que es mossega la cua: segons expliquen a EL TRIANGLE alguns distribuïdors de Loteria de Catalunya, la gent no se’n refia i deixa de jugar-hi, cansada que el pot no surti mai.

La raó és que la primavera de l’any 2012, l’EAJA va decidir canviar el sistema de repartiment de premis de la lotto 6/49. Ara, per guanyar el pot en joc cal encertar els sis números de la graella de 49 i, a més, el número Plus, que va de l’u al deu. Per entendre’ns: de ser una loteria semblant a la Primitiva que organitza Loterías y Apuestas del Estado (LAE), la lotto 6/49 ha passat a ser un equivalent a l’Euromilions, on cal encertar set números per emportar-te el premi.

NOU PAÏSOS

I, esclar, després de la modificació feta l’any 2012, el càlcul matemàtic de probabilitats que tenen els jugadors de la loto catalana perquè els toqui ha variat dràsticament. En un sorteig de la Primitiva o de la Bonoloto, la possibilitat d’encertar els sis números en la graella de 49 és una entre gairebé 14 milions de combinacions possibles. En canvi, en un sorteig de l’Euromilions, amb els set números que cal endevinar, la probabilitat salta fins als 116,5 milions!

Això explica la “duresa” de la lotto 6/49, a la qual, per ser honestos, l’EAJA li hauria de canviar el nom, ja que al jugador que hi aposta l’enganyen. La diferència entre la loteria catalana i l’Euromilions és, d’altra banda, abismal. En totes dues cal encertar set números per guanyar el premi màxim, però el nombre de jugadors potencials no té res a veure. L’Euromilions és una loteria europea que es juga simultàniament en nou països (Gran Bretanya, França, Espanya, Bèlgica, Portugal, Àustria, Suïssa, Irlanda i Luxemburg), amb una població conjunta de 222 milions d’habitants.

Això fa que els pots que acumula siguin molt importants. Per exemple, l’any 2012 un jugador del Regne Unit va guanyar 190 milions d’euros en un sorteig i, des de la seva creació l’any 2004, ha repartit molts premis per sobre dels 100 milions d’euros. Aquí rau el seu atractiu i explica que, malgrat la remotíssima possibilitat que toqui, la gent hi continuï jugant amb fal·lera cada dimarts i cada divendres.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides