Els banquers andorrans pateixen un atac de nervis

Vall Banc d'Andorra corre el risc de ser sancionat amb el tancament si l'entitat no desbloqueja els saldos en dòlars abans del pròxim 31 de desembre
Título de la imagen
Título de la imagen

La plaça financera d’Andorra està greument ferida davant la crisi bancària que viu el país arran del cas de la Banca Privada d’Andorra (BPA). La situació dia rere dia segueix empitjorant sense que, a hores d’ara, el govern tingui clar per on tirar. En aquest moment ni tan sols pot garantir la recuperació de la plena operativa per part de Vall Banc, la nova entitat creada amb els actius sans de la intervinguda BPA. Més de mig any després de la posada en marxa, el banc ara tutelat pel fons voltor nord-americà JC Flowers té moltes dificultats per la falta d’agents que actuïn com a corresponsals.

El minicorralito actual se suma a les limitacions de disponibilitat dels dipòsits que prohibeix als clients de Vall Banc tocar més de 250.000 euros en efectiu abans de final d’any, així com transferir diners fora de països de l’OCDE.

L’estabilitat del sistema financer fa aigües per tot arreu. La compareixença del cap de l’executiu, Toni Martí, la setmana passada davant la comissió legislativa especial que tracta el cas BPA tampoc va servir per posar-hi gaire més llum. El líder de la formació taronja es va limitar a recordar que tant la mateixa comissió com el govern han contractat experts per tal que avaluïn mesures i que s’està treballant en aquest sentit.

SITUACIÓ MOLT COMPLICADA

La situació es complicarà si finalment el Consell General (Parlament) aprova la llei d’intercanvi automàtic de dades fiscals que ha d’entrar en vigor a partir del pròxim 1 de gener, i que comportarà que les dades sobre els saldos dels comptes d’estrangers a la BPA i a Vall Banc s’hauran de comunicar automàticament a les hisendes d’Espanya, de França i de la resta de països de l’OCDE.

En el cas de comptes superiors al milió d’euros, el miler de clients estrangers de BPA i de Vall Banc han de tancar els seus comptes amb el país dels Pirineus abans que acabi aquest any si volen esquivar l’intercanvi d’informació fiscal. Per tant, els grans clients no regularitzats que es mantinguin a 1 de gener a Andorra poden tenir problemes amb les autoritats fiscals de les seves jurisdiccions d’origen.

Vall Banc, a banda, hauria de desbloquejar els saldos actuals en dòlars i la cartera de renda variable de manera immediata per tal que els clients tinguin el temps necessari per poder accedir als seus estalvis en la moneda nord-americana. D’aquesta manera podrien accedir als seus diners en dòlars i podrien vendre les accions en aquesta moneda, en euros o en qualsevol altra.

Però això sí, aquest procés hauria d’estar en marxa abans de final d’any. El temps passa, i si no es posa fil a l’agulla, Vall Banc podria tenir una sanció molt greu, fins i tot el tancament, si no fa els deures que ha de fer. Fins i tot alguns experts consultats per EL TRIANGLE parlen obertament del risc del sistema bancari de passar de blanquejar capitals a l’evasió fiscal amb països com Espanya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides