Sense consens per reformar la Constitució

Mariano Rajoy defensa una actualització de la Carta Magna "sense ocurrències ni frivolitats"
rajoy
rajoy

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha posat ‘aigua al vi’ a l’hora de plantejar la possible reforma de la Constitució, durant la celebració de l’aniversari de la Carta Magna aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Rajoy ha afirmat que “cal ser prudents i decidir el què es vol canviari el què no”, afegint que qualsevol reforma del text constitucional s’ha de fer “sense ocurrències ni frivolitats”.

D’aquesta manera, el president del Govern central ha deixat clar que abans de precisar la revisió de la Constitució cal acotar el què es vol canviar. I per aquest motiu, el president de l’executiu central ha anunciat la creació d’una subcomissió al Congrés, i que sigui en aquest òrgan on es plantegi el debat. Rajoy va insistir en el fet que s’ha de mantenir la protecció de la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, els drets i llibertat fonamentals, la pertinença a Europa, i les bases de l’estat del benestar com són l’educació, les pensions i la sanitat.

Des del principal partit de l’oposició, el president de la comissió gestora del PSOE i alhora president d’Astúries, Javier Fernández, ha afirmat davant de la possibilitat de renovar la Constitució, que cal “reformar-la perquè és la millor manera de defensar-la”. Fernández ha dit que per a reformar la Constitució en trobar el consens que hi va haver fa 38 anys per aprovar-la, afegint que el text ha de deixar clar que “hi ha una sola nació i una sola ciutadania”, i que “no hi ha un altre significat que el que planteja l’article 2 de la Constitució i nosaltres no proposem canviar-lo”.

Aquest posicionament pot entrar en conflicte amb les pretensions del PSC. Aquest dilluns el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i el president socialista de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, van defensar conjuntament la necessitat d’una reforma immediata de la Constitució. De fet, Iceta en la celebració del 13è Congrés del partit, el passat mes de novembre va dir que “Catalunya vol ser reconeguda com a nació, però en aquesta definició no hi ha cap mena de risc per a la unitat d’Espanya ni per a la fraternitat dels espanyols”.

Des de Podem s’han aixecat les veus més bel·ligerants, dins del Congrés dels Diputats, amb el debat de la reforma de la Constitució. El secretari general de Podem, Pablo Echenique, ha acusat als “constitucionalistes” de “violar permanentment els drets recollits a la Carta Magna”. I la seva companya de files, Carolina Bescansa, va afegir que “hi ha enormes nivells d’injustícia social” amb la qual cosa queda clar que l’actual Constitució no funciona.

Podem demana una reforma de la Constitució que resolgui problemes com el de la sobirania de la nació, demanant també un nou articulat que doni resposta a les demandes de la majoria social, afirmant que “cada nació ha de decidir com s’expressa la seva relació amb el conjunt del país”, en clara referència al dret a decidir que defensen des de Podem i, evidentment, els partits independentistes.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari