Els Sumarroca també van participar en una societat a Panamà

CET Infraestructuras SA va ser constituïda l'any 2012
Título de la imagen
Título de la imagen

Imputats (investigats) en el cas Pujol i en el cas Petrum (la trama del 3% destapada a l’Ajuntament de Torredembarra), els Sumarroca han caigut en desgràcia. Els seus socis a Comsa-Emte, la família Miarnau, miren de desempallegar-se de la seva petja per tal de no perjudicar la marxa dels negocis. La seva empresa de construcció, Teyco, ha hagut de canviar de nom –ara s’anomena Top Proyectos y Contratas– per camuflar les seves activitats, si bé continua arrossegant pèrdues que, segons l’auditor, amenacen la seva viabilitat.

La fortuna dels Sumarroca es va forjar durant els anys daurats del pujolisme, quan les seves empreses van rebre muntanyes d’encàrrecs i adjudicacions de la Generalitat convergent. L’estreta relació d’amistat que existia entre les famílies Pujol i Sumarroca, que data de fa més de cinquanta anys i que es va plasmar en aventures empresarials conjuntes, com l’empresa de floristeria Hidroplant o el diari El Correo Catalán, explica aquest tracte preferent i el gran enriquiment que han arribat a acumular.

Curiosament, durant els governs tripartits d’esquerres, els Sumarroca van continuar gaudint d’una bona cartera de contractes públics de la Generalitat. En companyia dels Miarnau, es van especialitzar en les adjudicacions dels onerosos “peatges a l’ombra” que va impulsar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i que han acabat provocant un enorme cràter financer.

Quan els seus negocis anaven vent en popa, els Sumarroca van fusionar l’any 2009 la seva empresa més emblemàtica, Emte, amb la companyia Comsa de la família Miarnau. Aquesta fusió havia de crear el grup de construcció d’obra pública més important d’Espanya que no cotitza a la borsa. En aquesta nova companyia, els Miarnau controlaven el 70% de l’accionariat i els Sumarroca el 30% restant. Amb anterioritat a la fusió, Jaume Rosell –soci històric dels Sumarroca i pare de l’expresident del Barça, Sandro Rosell– s’havia venut la seva participació d’Emte i havia aconseguit una forta plusvàlua que va invertir, en bona part, en el sector immobiliari.

L’any 2012, segons la documentació aconseguida per EL TRIANGLE, el grup Comsa-Emte va crear a Panamà la societat CET Infraestructuras SA, si bé constava oficialment a nom dels advocats panamenys María del Rosario Rajoy i Miguel Mihalitsianos, del bufet Veleiro, Mihalitisianos & De la Espriella, que són els que figuren en les escriptures presentades al Registre Mercantil del país centreamericà.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides