El Síndic recomana menys porcs per granja

Els purins han contaminat amb nitrats un 40% de les fonts d'aigua subterrànies
aigua nitrats sindic
aigua nitrats sindic

El Síndic de Greuges ha alertat al Parlament de Catalunya dels problemes que genera la superpoblació de porcs, particularment en macrogranges, per l’efecte contaminant de les dejeccions porcines en els aqüífers.

L’informe que ha presentat el síndic Rafael Ribó aquest dijous alerta de la necessitat de reduir el nombre de porcs per explotació. Es calcula que hi ha 6,8 milions a tot Catalunya, on se sacrifiquen 19 milions d’exemplars cada any, al voltant de 90.000 diaris.

Entre les recomanacions traslladades a la cambra s’inclou l’establiment d’una moratòria en la instal·lació de granges en zones particularment contaminades. També es proposa un impost perquè el sector porcí assumeixi el cost de depurar els purins.

La mala gestió dels purins és el problema principal: només el 30% d’aquestes dejeccions rep tractament i un 40% de les fonts d’aigua subterrània de Catalunya estan contaminats per nitrats.

Ribó ha exhortat els poders públics a actuar, destacant com una “pràctica generalitzada” l’abocament de purins per part de dues explotacions en el mateix punt, fet que relaciona amb la manca d’una estratègia per impedir-ho i amb la tolerància per part de l’Administració.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides