Brasil envia una comissió rogatòria per Lava Jato

Investigació judicial sobre les operacions del banc BTG Pactual, que va participar en la privatització de l'ATLL i dels túnels de peatge
Título de la imagen
Título de la imagen

El cas Lava Jato és l’escàndol de corrupció política més gran que ha sacsejat mai el Brasil i ja ha provocat, entre altres conseqüències, la dimissió forçada de la presidenta Dilma Rousseff. La investigació judicial, desfermada l’any 2014, ha permès descobrir que els contractes que feia la companyia petroliera pública Petrobras es repartien, de manera organitzada, entre un càrtel de 25 empreses que, al seu torn, pagaven comissions d’entre l’l% i el 5% als intermediaris i als polítics de tots els colors que formaven part d’aquesta conxorxa.

A mesura que avançaven les perquisicions s’ha pogut constatar que aquesta pràctica corrupta –molt semblant a la del 3% que coneixem a Catalunya– també s’havia estès a altres organismes estatals i federals del Brasil. Fins ara s’han obert 35 sumaris relacionats amb Lava Jato que acumulen centenars d’imputats i desenes de condemnats.

PARADISOS FISCALS

En una de les trames investigades apareix el banc de negocis BTG Pactual. El seu president, André Esteves, va ser detingut i empresonat el 25 de novembre de l’any passat per ordre del jutge del Suprem Tribunal del Brasil, Teori Zavascki, sota l’acusació de finançar la fugida del país d’un dels principals implicats en aquest escàndol, Nestor Cerveró, l’exdirector d’internacional de Petrobras. BTG Pactual és una entitat molt coneguda a Catalunya.

Des de la seva base europea de Londres va participar activament, l’any 2012, en dues de les operacions més importants de privatització d’empreses públiques que ha fet la Generalitat, realitzades durant el mandat d’Artur Mas: Aigües Ter Llobregat (ATLL) i la concessionària que explota els túnels del Tibidabo i del Cadí. Com ja va explicar EL TRIANGLE en anteriors edicions, BTG Pactual va ser el soci financer de l’empresa madrilenya Acciona en la privatització de l’ATLL i de la companyia catalana Abertis en la privatització dels túnels de peatge.

En l’actualitat, després de la detenció del seu president per l’escàndol de Lava Jato, ja s’ha venut les seves participacions en les empreses concessionàries de la Generalitat. Però les autoritats judicials brasileres no paren i continuen aprofundint en totes les branques d’aquesta macrocausa contra la corrupció. En aquest sentit, la Fiscalia (Ministério Público Federal) va sol·licitar la cooperació internacional per tal de localitzar les societats, propietats i comptes bancaris que els empresaris i polítics d’aquesta conxorxa delictiva amaguen arreu del món.

Segons la documentació que ha pogut consultar EL TRIANGLE i que reproduïm en aquesta pàgina, les comissions rogatòries enviades per la justícia brasilera abasten un total de 30 països on hi ha pistes de l’activitat de la trama Lava Jato, entre els quals hi ha Espanya, a més de coneguts paradisos fiscals (Andorra, Antigua i Barbuda, les Bahames, Gibraltar, Hong Kong, Caiman, Man, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, Panamà, Singapur, Suïssa…).

Fonts de la investigació consultades per EL TRIANGLE han relacionat la comissió rogatòria enviada a Espanya amb les activitats del banc BTG Pactual i la privatització de les dues empreses públiques de la Generalitat en les quals va participar l’any 2012.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides