Santi Vila empaita les monges

El conseller celebra el front judicial obert per Cultura a l'Ordre Santjoanista de Sixena
santi vila 324
santi vila 324

“Seguim defensant allò que ens pertoca! Obrim nou front judicial!”. Amb aquestes paraules i exclamacions, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha difós a Twitter la nota de premsa que anuncia que el jutjat número 2 de Reus ha admès a tràmit la demanda contra l’Ordre Santjoanista de Sixena i a favor de la retenció de 44 obres en litigi.

No es tracta de les peces del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), al retorn de les quals, que compta amb l’aval d’un jutjat d’Osca, s’oposa el conseller Vila adduint que “és una temeritat, una imprudència i un atemptat cultural traslladar les pintures murals”.

Es tracta d’una altra derivada del conflicte de Sixena: les 44 peces per les quals s’empaita judicialment les monges són relíquies en litigi que es troben al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. Segons Cultura, el museu pot retenir les obres fins que aquesta comunitat religiosa pagui despeses de conservació dels 17 anys que han estat a Lleida, que un peritatge ha de determinar.

Amb relació al litigi, el consorci del museu remarca que el fet d’engegar aquest procediment, que comença amb una demanda presentada el 20 de juliol, no significa que es comparteixi la sentència del jutjat d’Osca que declarava nul·la la compravenda de les obres d’art de la Franja per part de la Generalitat.

El comunicat del museu destaca, així mateix, que l’admissió a tràmit de la demanda comporta que “representants de l’Ordre Santjoanista de Sixena hauran de comparèixer al jutjat per explicar el seu posicionament sobre el litigi”.

D’aquesta ordre, però, no en queden representants vives ni a Sixena ni a Valldoreix, on van marxar les monges de Sixena. La federació santjoanista té la seva seu a Vitòria. La seva mare federal ja va declarar per l’afer de les pintures.

Notificació d’Osca
A més, Vila ha anunciat que ha rebut la notificació del jutge d’Osca sobre l’incompliment de la sentència que anul·la la compra de les obres del MNAC. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides