El cònsol de Letònia acusa l’Estat de persecució política

Xavier Vinyals és, també, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes
Xavier Vinyals
Xavier Vinyals

El encara cònsol honorari de la República de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, ha denunciat que el govern espanyol ha obligat al govern letó a retirar-li la seva acreditació, per les seves idees independentistes. Vinyals ha dit, segons publica El Nacional, que l’Estat espanyol li ha retirat l’exequàtur arran de la informació apareguda al diari ABC, en la que es deia que havia penjat una estelada al balcó del consolat, durant la passada Diada Nacional de Catalunya.

El cònsol afirma que l’estelada no estava penjada al balcó del consolat, sinó en un altre balcó del mateix edifici. Vinyals ha fet constar, davant notari que un pis, amb una entrada separada és el consolat, i el pis de l’estelada és la seva residencia. En tot cas, arran de la polèmica, el Govern de Letònia li ha comunicat a Vinyals que no podrà seguir exercint les seves funcions com a cònsol de la República bàltica a partir del pròxim 27 d’octubre.

Xavier Vinyals també és el president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, i ha assegurat que ell mai ha amagat les seves tendències polítiques, però nega que hagi infringit la convenció de Viena que estableix les condicions en què s’han de desenvolupar les activitats consulars.

Vinyals insisteix que aquesta situació és “molt excepcional”, i acusa directament al govern espanyol d’haver pressionat al govern de Letònia perquè li treguin el càrrec. El cònsol considera que ha patit persecució política per part de l’Estat espanyol, des del 2013, en què ha intentat en vàries ocasions fer-lo fora del cos consular.

El cònsol diu que tot va començar quan el primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, va posicionar-se a favor d’un reconeixement de Catalunya com a Estat, si s’acabés independitzant. Segons Vinyals aquelles declaracions van provocar un conflicte diplomàtic, i van fer que el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, demanés que fessin fora del consolat a Vinyals, al qui acusava de les declaracions del dirigent letó, segons Vinyals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides