Menys treballadors estrangers a Catalunya

Un informe de CCOO alerta de l'augment de la precarietat laboral dels immigrants
Título de la imagen
Título de la imagen

L’informe del Centre d’Estudis i Recerca Sindicals (CERES) de CCOO, indica que la presència de la població estrangera a Catalunya ha disminuït, així com el nombre d’immigrants empadronats. El col·lectiu llatinoamericà és el que perd més empadronats, mentre que el col·lectiu asiàtic, en concret la població xinesa i pakistanesa, així com la població europea comunitària i no comunitària s’estan recuperant. En aquest sentit, el document destaca que una part important dels ciutadans nacionalitzats espanyols que estan sortint del país, en concret dues terceres parts, són immigrants nacionalitzats, i que la majoria està tornant al seu lloc d’origen.

A partir de l’any 2015, els estrangers van començar a notar la recuperació de l’ocupació, també, en part, per la constant reducció de població estrangera en edat de treballar. Malgrat aquest increment de l’ocupació, l’informe indica que les condicions són més precàries, per l’augment de la temporalitat i les irregularitats laborals dels extracomunitaris. La major part de la reducció de població estrangera és de població inactiva i població aturada, afirma l’informe, i per aquest motiu la taxa d’atur s’ha reduïtper primer cop des de l’inici de la crisi.

La recuperació de l’ocupació estrangera durant l’any 2015 s’ha produït sobretot, en els sectors de l’hostaleria, del comerç i de la construcció. Si bé és cert que cada cop es perden més llocs de treball en aquest darrer sector, indica l’informe, l’ocupació estrangera en aquesta activitat també és constant. Pel que fa a la temporalitat, ha augmentat, ja que la major part de la nova ocupació és temporal, tant en la població espanyola com en l’estrangera. Tot i això, el document determina que els homes i les dones estrangeres presenten taxes de temporalitat superiors a la dels homes i les dones de nacionalitat espanyola.

Finalment, l’informe que ha elaborat el CERES explica que l’increment de la irregularitat de la població extracomunitària es constata pel fet que, en aquest col·lectiu, augmenta més la població ocupada que l’afiliació a la Seguretat Social. És per aquest motiu que en un moment on l’ocupació està a l’alça, el col·lectiu extracomunitari viu una situació precària, perque augmenta la seva temporalitat i, per tant, la seva irregularitat laboral.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides