Clatellada a la Generalitat per escanyar les llars d’infants

Catalunya retalla fins a la meitat els recursos que hi destina, denuncia un informe de la Fundació Jaume Bofill
Título de la imagen
Título de la imagen

Un informe elaborat per la Fundació Jaume Bofill ha posat de manifest que la inversió que ha dut a terme la Generalitat de Catalunya a les escoles bressol s’ha reduït a la meitat en tan sols quatre anys. El document, anomenat ‘De l’escola bressol a les polítiques per a la petita infància‘, mostra com la Generalitat, que té competència exclusiva en educació Infantil, ha passat d’invertir 147 milions d’euros l’any 2009 a invertir 71,5 milions el 2013.

L’informe denúncia que la Generalitat “mai ha estructurat ni organitzat la xarxa de guarderies que va ajudar a crear“. L’estudi diu que el Govern ha eliminat les ajudes per a l’escolarització dels infants en situacions econòmiques desafavorides, i que s’ha reduït a un terç les subvencions a les guarderies privades. El document també subratlla que les aportacions que fa el Govern, per nen i curs de parvulari, s’han reduït en un 51,4%.

L’autor de l’informe, l’investigador Jaume Blasco, explica que cada any queden sense cobrir un 10,2% de les places públiques i un 18% de les privades, i que hi ha grans desigualtats entre els territoris catalans. Aprofitant que “l’educació per a nens entre 0 i 2 anys no existeix com a dret“, la Generalitat ha pogut retallar “més fàcilment” els diners destinats a aquest àmbit, afirma l’investigador.

Pel que fa a les desigualtats territorials, l’informe apunta que els municipis amb menys nivell educatiu i més atur tenen més dèficit de places. Per aquest motiu, l’estudi ha qüestionat que les guarderies actuals redueixin les desigualtats. El document també exposa que hi ha un excés d’oferta concentrada a municipis petits i mitjans, que “lluiten per mantenir les guarderies obertes”. En canvi, a les grans poblacions, s’experimenta “un greu dèficit de places”.

(Visited 66 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari