El ‘Bahames leaks’ esquitxa Alsa

Una investigació periodística vincula el salt a la Xina de l'empresa d'autobusos, que competeix pel contracte del NitBus barceloní, amb Letya Investments Limited
andres cosmen alsa
andres cosmen alsa

L’expansió a la Xina de la companyia de transports Alsa, la candidata que semblava favorita fins fa dos mesos per aconseguir el contracte del NitBus barceloní, està vinculada amb una societat de les Bahames, segons han revelat El Confidencial i La Sexta basant-se en una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i el diari alemany Süddeutsche Zeitung.

La família Cosmen, per la seva part, explica que per gestionar la fortuna dels seus membres i no per acumular fons d’operacions financeres va constituir Letya Investments Limited, una de les 175.888 societats offshore, trust i fundacions destapades.

Letya s’incorporà al registre d’aquest paradís fiscal el 2 de juliol del 1993 i consta com a activa almenys fins al 2015. El seu administrador durant la majoria d’aquest període és Andrés Cosmen Menéndez, que ja vivia aleshores a la Xina i resideix actualment a Hong Kong, des d’on mou les operacions xineses d’Alsa, publica El Confidencial citant fonts de la família Cosmen.

En el cas d’Alsa es dóna el fet que el 1992 va renovar la cúpula amb entrades i sortides de diversos membres d’aquesta família, que és la segona més rica d’Astúries. Fundada com Automóviles Luarca SA el 1923, Alsa pertany des del 2005 a la multinacional britànica National Express Group.

El contracte del NitBus
Aquesta integració forma part dels arguments que esgrimeix el comitè d’empresa de Tusgsal, fins ara encarregada del NitBus, per defensar la seva companyia com una millor candidata al contracte d’aquest servei, que també ambiciona Alsa. Destaquen que l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) ha de triar entre atorgar el NitBus a una empresa de l’economia social catalana, com fins ara, o a un gegant estranger.

El passat mes de juliol, l’AMB va fer recular el procés d’adjudicació, que fins llavors Alsa semblava tenir ben encarat, per un defecte de forma relacionat amb la normativa comunitària. Un informe independent haurà d’assegurar-ne la transparència i la seguretat jurídica.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari