La Generalitat porta al límit el pols de Sixena

La Junta de Museus ratifica que les 44 obres no poden "ser disgregades"
Título de la imagen
Título de la imagen

La resolució de la Junta de Museus de Catalunya sobre les obres d’art del monestir de Sixena que es mantenen al Museu de Lleida aboca la Generalitat a mantenir fins a l’extrem el seu pols amb l’Aragó, que les reclama esgrimint una sentència judicial favorable.

La comissió executiva de la Junta ha ratificat aquest dimecres la catalogació i la protecció, de conformitat amb la Llei de Patrimoni Cultural catalana, de les 44 peces en disputa, una col·lecció que considera que “no pot ser disgregada”.

A partir d’ara, s’hauran de pronunciar la Reial Acadèmia de les Belles Arts Sant Jordi i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que també van avalar-ne la catalogació el 1998.

Un jutjat d’Osca va anul·lar l’adquisició de les obres de Sixena per part de la Generalitat, que només va retornar 53 peces a l’Aragó el passat mes de juliol: aquelles que es trobaven al magatzem del MNAC.

El Govern aragonès i l’Ajuntament de Villanueva de Sigena van sol·licitar que es mobilitzés, si era necessari, la brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional per poder recuperar les 44 obres restants i que s’imputés el conseller de Cultura, Santi Vila, per desobediència.

“Catalunya ha de complir amb la sentència, ja que, en cas contrari, s’hauria d’atendre a les possibles conseqüències legals”, va avisar la consellera aragonesa d’Educació, Cultura i Esport d’Aragó, Mayte Pérez.

Abans de la reunió de la Junta de Museus, el conseller Vila havia declarat que si la Generalitat lliurés els béns que reclama Aragó “violentaria l’ordenament legal a Catalunya”. Sobre la sentència, Vila assenyala que “només té una execució provisional” i considera que no es podia demanar a la Generalitat el seu compliment, que va assenyalar que depenia d’un descatalogació que no s’ha produït.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.