De Alfonso es defensa com “l’únic que està fent alguna cosa contra la corrupció”

El director d'Antifrau vincula el compliment dels objectius de la institució amb la seva continuïtat
de alfonso parlament
de alfonso parlament

Presentant-se com una persona digna i noble, i un “madrileny de naixement” i “català per convicció” al servei de la societat catalana, el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha comparegut a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya arran de l’escàndol per la revelació a Público de la seva conversa amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, on parlaven de treure draps bruts a destacades figures d’ERC i CDC. A l’inici de la seva intervenció ha assegurat que “precisament” per “no cedir davant no pocs intents fallits de tòrcer la meva voluntat” es trobava responent en seu parlamentària.

El contingut
Deixant de banda unes poques excepcions, no s’ha referit al contingut de la conversa amb Fernández Díaz. Això sí, ha destacat que “cap dels expedients que el ministre em va indicar” han tirat endavant. També ha donat a entendre, breument, que va contenir les intencions del ministre. De Alfonso ha reiterat que l’OAC no ha fet res il·legal i ha apuntat que la Comissió Jurídica Assessora ha avalat actuacions de l’OAC citades en la conversa. D’altra banda, ha relacionat la difusió de la conversa amb la intenció d'”alguns” de “treure profit de cara a les eleccions“. Per a ell, el quid de la qüestió no és el contingut, sinó la violació del secret de les comunicacions que, ha indicat, s’ha produït amb l’obtenció i la publicació del citat àudio. En tot cas, pel que fa a la conversa revelada per Público, ha observat que “les paraules fora de context són abominables”.

Ell i l’OAC
Així mateix, ha vinculat repetidament el compliment dels objectius que persegueix l’OAC amb la seva permanència en el càrrec de director. Considera que el Parlament incorriria en una il·legalitat si el destitueix perquè, segons ell, no concorre “una causa legal de cessament”.”No apartin de la gestió”, ha demanat, “a l’únic [home] que està fent alguna cosa contra la corrupció”, ha arribat a definir-se, afegint que la seva “discreció” ha pogut projectar una imatge diferent d’aquesta. “S’està atacant la ciutadania posant en joc la gestió de l’Oficina per part d’aquest director”, ha declarat. També ha suggerit que tem que, si ell cau, l’OAC pot ser “dòcil” i “acovardida” i ha manifestat que espera seguir en el càrrec. Segons ha explicat, “ahir hagués dimitit” només si els treballadors de l’OAC no li haguessin donat un suport unànime, com assegura que han fet aquest dimarts.

Perdó
El director d’Antifrau només ha demanat perdó pel “to col·loquial” de les seves expressions, que ha atribuït a la necessitat de crear un clima de confiança amb interlocutors d’alt nivell. Ha explicat que de reunions com la que va mantenir amb el ministre Fernández Díaz fa dos anys n’ha mantingut moltes i que seria negligent si no ho hagués fet. De fet, ha titllat aquest tarannà per part seva d'”absoluta sobrediligència”. Poc després de disculpar-se, ha negat haver gravat aquell àudio, haver-ne permès l’enregistrament o haver-lo difós, agregant que “tots seríem subnormals perduts” en cas de creure-ho. “No em querello perquè no sé qui ho filtra, ja m’agradaria”, ha dit. “M’hauré deixat gravar, però no utilitzar”, ha reblat més tard. 

Tensió política
Quant a la seva relació amb els polítics, a banda de reiterar que s’ha reunit amb tots -i de fer cinc cèntims, prèvia vènia de C’s, del suposat contingut d’una recent conversa amb Albert Rivera-, els ha retret que molts dels que “em demanaven reunions” ara “m’han girat l’esquena”, per bé que també assegura haver rebut el suport d’alguns les darreres hores. Ha estimat, per cert, en un 90% les denúncies que rep l’OAC que “vénen de grups polítics”. En canvi, ha negat que mai s’hagi reunit per retre comptes amb ningú, argumentant que no  acceptaria fer-ho “a cap altre lloc que no fos el Parlament”. Als membres de la Comissió que demanaven més detalls de les seves investigacions els ha convidat a canviar la llei per fer-ho possible.

Vida privada
“Ahir a casa meva s’ha entrat, l’alarma estava desconnectada”, ha assegurat, afegint que ja li havia passat fa dues setmanes. També ha relatat que s’han efectuat seguiments sobre ell, que han hagut de revisar el seu domicili i el seu vehicle, i que ha hagut de canviar de mòbil i de “mòdem”.

Mas i Gordó
Mentre es produïa la compareixença al Parlament, Público ha revelat que en la conversa entre el ministre de l’Interior i el director d’Antifrau, De Alfonso va proposar a Fernández Díaz un pla per tombar Artur Mas i promoure Germà Gordó, aleshores conseller de Justícia, com a nou líder de CDC. Segons aquest àudio, la presumpta proposta comptava amb el suport de destacades figures del sector privat oposades a la independència de Catalunya, com Isidre Fainé (La Caixa), José Manuel Lara (Planeta i Atresmedia) i José Luis Bonet (Freixenet).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides