El forat del soroll

El Vallès fa una aposta insensata i antiecològica pels esports del motor, concentrats en un mateix espai
ecclestone
ecclestone

El circ de Bernie Ecclestone va de baixa. La barreja de velocitat, soroll, glamur i masclisme sexista que ofereixen les curses de Fórmula 1 ja no està de moda, sobretot als països occidentals. Les audiències televisives estan caient en picat –es calcula que la competició del Campionat del Món ha perdut un 30% de teleespectadors– i també l’afluència de públic als circuits.

L’avidesa il·limitada de Formula One Management (FOM), l’empresa de Bernie Ecclestone, està matant la gallina dels ous d’or. Les quantitats exorbitants que exigeix als circuits que volen acollir una de les seves curses i la bombolla dels drets televisius fan que els peatges a pagar per espectadors –entrades caríssimes– i teleespectadors –el sistema pay per view– siguin abusius. Només els països amb la síndrome de nou-rics, com els Emirats Àrabs, la Xina o Rússia, es mostren disposats a pagar l’oro i el moro per poder presumir de tenir la F1.

Però la crisi d’aquest circ és més profunda. Des de fa anys, i al contrari d’altres esports com ara el ciclisme, les màquines compten més que no els pilots, com ho demostra l’actual hegemonia dels cotxes de l’escuderia Merce des. A més, el disseny de la majoria dels circuits impedeix que es produeixin avançaments, un dels al·licients de totes les curses. Això fa que la F1 sigui avorrida i monòtona, apreciació que comparteixen i denuncien els mateixos pilots.

Un esport desprestigiat
La societat evoluciona i nous paradigmes defineixen les tendències col·lectives. La F1 és un esport de rics molt rics, i això està mal vist en un món esqueixat i escandalitzat per les enormes diferències socials que ha provocat l’esclat de la crisi financera. Ara predominen el gust per l’slow, el respecte al medi ambient, el consum responsable i el foment de les energies renovables. Cremar benzina i pneumàtics fent un fum altament contaminant i un soroll de mil dimonis és als antípodes dels valors predominants que marquen l’època actual. Per això, la F1 té la partida perduda abans de començar.

L’últim Gran Premi, celebrat a Montmeló el 15 de maig, va tenir una assistència de 87.245 espectadors, una de les més baixes de la seva història, tot i comptar amb dos corredors espanyols a la pista (Fernando Alonso i Carlos Sainz). El rècord va ser el 2007, amb 140.700 espectadors. Des d’aleshores no ha deixat de baixar un any rere l’altre, per a desesperació del director del circuit, el convergent Joan Fontserè.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides