Els papers de Panamà despullen el lepenisme

Les operacions 'offshore' deixen en evidència el patriotisme de figures clau del FN
marine le pen
marine le pen

Tres figures rellevants de la formació d’ultradreta francesa Front National (FN) es troben esquitxades per l’escàndol dels papers de Panamà. Les dues primeres, Frédéric Chatillon i Nicolas Crochet, són persones de confiança de la presidenta del partit, Marine Le Pen. L’altra és el pare d’aquesta i fundador de la formació, Jean-Marie Le Pen.

Le Monde i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigación (ICIJ) revelen que Chatillon, que és empresari i amic íntim de Marine Le Pen, i Crochet, que va menar els comptes de la campanya del 2012 de FN, van emprar una trama de societats offshore per extreure diners de França. Empreses pantalla i factures falses els van ajudar a esquivar els filtres antiblanqueig. Aquesta estructura evasora al servei del finançament il·legal de FN no estava localitzada només a Panamà, també s’estenia fins a Hong Kong, Singapur i les Illes Verges britàniques.

Segons aquesta informació, Crochet i Chatillon, gràcies a la intermediació del despatx d’advocats Mossack Fonseca, van comprar Time Dragon, una societat pantalla radicada a Hong Kong, però amb la matriu ubicada a les Illes Verges britàniques, que va rebre discretament els diners, dissimulant amb factures falses. L’extracció, que va tenir lloc després de les eleccions presidencials franceses del 2012, es va enfilar fins als 316.000 euros.

Pel que fa al fundador de FN, els papers de Panamà apunten que hauria emprat un testaferro i empreses pantalla per treure 2,2 milions d’euros de França en accions, bitllets bancaris i en lingots i monedes d’or.

El suposat home de palla de Jean-Marie Le Pen i la seva esposa, segons indica Le Monde, va ser el seu antic majordom, Gérald Gérin. Mossack Fonseca va ajudar a bastir el conglomerat offshore del fundador del partit que destaca a França pel seu discurs marcadament nacionalista, xenòfob i conservador.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides