Ada Colau no està per històries

L'entitat que recrea la milícia de La Coronela de Barcelona s'ha quedat sense fer guàrdia a la Casa Gran durant la passada diada de Santa Eulàlia
coronela
coronela

El nou equip municipal d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona no està per històries. Ha decidit tallar la col·laboració institucional que l’anterior alcalde, Xavier Trias, mantenia amb l’Associació de Recreació Històrica La Coronela. Aquest trencament s’ha visualitzat durant la passada festivitat de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat.

En els últims dos anys, aquesta entitat paramilitar –que vol recuperar la milícia civil armada que s’encarregava de la protecció de Barcelona fins a la derrota de 1714- tenia el privilegi municipal de vetllar els accessos a la Casa Gran i de fer un “xou” simulant un canvi de guàrdia al pati d’entrada durant la jornada de portes obertes que es fa coincidint amb la diada de Santa Eulàlia. Però el regidor Jaume Asens, tercer tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de Drets Humans de la ciutadania, Participació i Transparència ha comunicat als “comandaments” de La Coronela que, enguany, la “festa” s’ha acabat i que ja no tenien permís per plantar-se, amb tota la parafernàlia militar que exhibeixen, a l’edifici consistorial.

Manipulació política
Fundada l’any 2011 per l’activista i apassionat de la història Nicolau Martín, l’Associació de Recreació Històrica La Coronela té la pretensió de reconstruir, amb vestits i armament del segle XVIII, aquesta milícia gremial, que va tenir un paper molt destacat en l’heroica i desesperada defensa de Barcelona durant el setge de les tropes borbòniques que va acabar amb la capitulació de la ciutat, l’11 de setembre de 1714. Tot i que, formalment, aquesta entitat té un caràcter historicista i folklòric, també és cert que ha estat infiltrada per alguns arrauxats independentistes als qui els fa tilín l’ambient militarista i el contacte amb les armes, encara que siguin innocents reproduccions d’època.

Els intents de manipulació política de l’Associació de Recreació Històrica La Coronela per part d’independentistes del morro fort han estat avortats pel seu fundador, Nicolau Martín, i van acabar amb la sortida del “sector dur” de l’entitat. Però, tot i així, els seus promotors juguen deliberadament amb l’ambivalència simbòlica entre el passat i el futur i l’associació ha viscut els seus moments de màxima esplendor al voltant dels actes de commemoració del Tricentenari, on hi ha tingut una activa participació.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides