Colau acumula fronts oberts

Les competències de Sanz i la relació amb ICV se sumen a la pressió de l'oposició i dels vaguistes de TMB
colau sanz
Ada Clau amb Janet Sanz

L’Ajuntament de Barcelona ha efectuat canvis en el repartiment de responsabilitats que afecten la quarta tinent d’alcalde i una de les principals figures d’ICV al Consistori, Janet Sanz.

Fonts municipals assenyalen que el relleu de Sanz al capdavant de Foment de Ciutat SA, que a partir d’ara presidirà l’alcaldessa Ada Colau, és una modificació merament organitzativa, per bé que altres veus, en aquest cas fonts ecosocialistes, veuen quelcom més en moviments com aquests.

Aquestes fonts, segons el diari El Español, diuen que el relleu va provocar un xoc entre Colau i Sanz i que la tensió s’estén també a Laia Ortiz, un altre membre de pes d’ICV a l’Ajuntament barceloní. L’alcaldessa, segons aquest informador, mira d’apartar-les de la primera línia.

A més, Sanz i Ortiz encapçalen el Consorci del Besòs, però en la presentació de l’eix Besòs, la quarta tinent d’alcalde no va ‘aparèixer a la foto’. Oficialment, el Consistori nega que s’hagi apartat Sanz d’aquesta iniciativa, de la qual es considera que és una impulsora principal, per bé que, segons fonts del Consorci citades pel mateix digital, només es va assabentar gràcies a treballadors d’aquesta entitat de l’acte de Colau amb alcaldes en presència de la premsa.

Val a dir, en qualsevol cas, que l’acord amb què ICV es va sumar a la candidatura liderada per Ada Colau, Barcelona en Comú, no va ser ben rebut per un sector d’ICV, formació que està sent desposseïda del seu espai electoral.

TMB i MWC
Friccions internes al marge, a Colau se li ha girat feina els darrers dies. “Honestament: no ha estat una setmana fàcil”, reconeix l’alcaldessa en un text publicat a Facebook on explica la seva actuació per mirar d’evitar, sense èxit, la vaga del servei de metro durant la celebració del Mobile World Congress, així com la seva versió dels fets.

Colau ha xocat particularment amb la CGT, que està desplegant un bon grapat de retrets dirigits contra ella, la cúpula de Transports Metropolitans de Barcelona i la Generalitat.

Aquest sindicat acusa el Govern català i l’Ajuntament barceloní d’intentar sabotejar la vaga del metro esgrimint raons mediambientals, de seguretat i mobilitat que titllen de “mentides grolleres”. Un altre dels grans retrets de la CGT és la manca de transparència i, en particular, els “salaris ocults” del personal fora de conveni.

Segons explica una font de CGT i TMB a EL TRIANGLE, només és possible, a partir de les dades publicades, obtenir la mitjana de despesa que suposa un alt càrrec: 90.000 euros, incloent-hi en aquest import la despesa en Seguretat Social. Però no tots els sous.

Aquells emoluments que sí que s’han difós, això sí, indignen aquests representants dels treballadors, que citen particularment els casos d’Enric Cañas, conseller delegat de TMB, (105.000 euros) i Pau Noy, adjunt del conseller delegat, càrrec de nova creació de BComú (60.000 euros). D’aquestes remuneracions s’ha fet ressò el regidor de la CUP Josep Garganté, vocal del consell d’administració de TMB i conductor d’autobusos, que ha difós a Twitter una imatge de l’alcaldessa Colau caracteritzada com a Pinotxo i ha demanat dimissions a la cúpula de TMB.

El misteri Rakosnik
Un altre dels enigmes de TMB és la situació laboral actual de l’esposa de l’expresident Artur Mas. Com va revelar EL TRIANGLE, Helena Rakosnik ha tingut una plaça de pàrquing a nom de la Generalitat a la seva disposició. Una font sindical a TMB assegura que no consta res pel que fa a la situació de Rakosnik, a la qual no s’ha vist pràcticament mai últimament al seu suposat lloc de treball. Dóna com a segur, això sí, que “té una excedència o un arreglo” i assenyala que el més greu no és “que el tingui amb CDC”, sinó que “el mantingui amb [el Govern de] Colau”. La plaça de pàrquing, explica TMB a EL TRIANGLE, “la va assignar la Generalitat” i no TMB.

“No és possible”
L’alcaldessa Colau, per la seva part, defensa la gestió del conflicte laboral adduint que “TMB ha ofert millores en tots els aspectes plantejats pels sindicats: millora salarial, reducció de la temporalitat i millores en la transparència de l’empresa”. Afegeix però, que “no és possible dins la capacitat pressupostària limitada de TMB” acceptar les demandes dels treballadors.

La majoria de l’oposició, en canvi, diu que no ha fet prou per evitar la vaga. Demana explicacions sobre les seves actuacions i el manteniment de les negociacions per impedir futures aturades al transport públic.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari