Extreballadors d’Infraestructures destapen concursos a mida

Tres testimonis revelats per 'El Mundo' contradiuen les explicacions de Mas al Parlament
Joan Lluís Quer
Joan Lluís Quer

La modificació de concursos segons els interessos de les empreses era una pràctica generalitzada a Infraestructures.cat, segons el testimoni de tres exempleats de l’organisme públic que atorga els contractes d’obra pública a Catalunya, revelat per El Mundo.

Aquestes fonts exposen que moltes alteracions dels concursos s’efectuaven després d’una primera valoració dels candidats i que, si no guanyava qui la direcció d’Infraestructures esperava, es modificaven criteris tècnics perquè el candidat desitjat sumés més punts. Expliquen, a més, que “sempre es va fer així” i que “estava assumit”. “Simplement pensàvem que d’aquesta manera evitaven que una mateixa empresa acaparés totes les obres i així es complissin els terminis”, afegeix un dels testimonis que recull El Mundo.

Marcar amb una fletxa dibuixada amb bolígraf o dir obertament quina empresa havia de guanyar eren algunes de les suposades fórmules emprades de portes endins en l’organisme sota la lupa en el cas Petrum. Aquests extreballadors manifesten tenir la sensació d’haver sigut utilitzats pels seus superiors en la comissió d’irregularitats.

Les mateixes fonts acusen el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, d’haver mentit públicament quan va assegurar que el sistema d’adjudicacions és “impecable”. “No hi ha errors ni possibilitat d’influir d’una manera partidista o personal sobre aquest sistema de concentració pública en general”, va dir Mas en seu parlamentària.

El president de la Generalitat va indicar aleshores que “s’ha anat sofisticant d’una manera que cada vegada limita més la capacitat d’influir”. Però amb Joan Lluís Quer i Joan Antoni Rosell -a qui s’acusa de participar en la trama del 3%- al capdavant, es va suprimir el sistema SAP, amb què es podia controlar qui modificava els concursos quan ja s’havien avaluat els criteris tècnics i econòmics. Segons els extreballadors consultats per El Mundo, a partir del retorn de CiU a la Generalitat es van tombar els sistemes de control.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari