Rajoy surt en defensa dels sentiments dels espanyols

El Govern espanyol demana al TC que remeti a 21 alts càrrecs catalans un avís específic de suspensió de les seves funcions
rajoy
rajoy

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest dijous per explicar la decisió d’impugnar davant el Tribunal Constitucional la resolució independentista aprovada dilluns pel Parlament de Catalunya, que ha adoptat el Consell de Ministres en una reunió extraordinària.

Pel que fa al contingut de la impugnació, Rajoy ha especificat que han demanat, d’acord amb un informe del Consell d’Estat, que se suspengui la resolució, perquè troba que “pretén liquidar la unitat d’Espanya”, i que no han escomès cap altre facultat de les institucions catalanes. Amb aquesta decisió, explica, “estem defensant els drets de tots els ciutadans no només dels catalans, sinó molt especialment els dels ciutadans catalans”.

El Govern espanyol ha sol·licitat, així mateix, que si s’admet el recurs, el Constitucional notifiqui “personalment” la impugnació a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, als membres de la mesa de la Cambra, al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i als consellers del Govern català. I ha demanat al Constitucional que remeti a 21 alts càrrecs catalans, entre ells Mas, un avís específic de suspensió en les seves funcions per evitar que desobeeixin.

Rajoy troba que la resolució adoptada per la majoria independentista a la Cambra catalana “pretén retornar-nos a l’arbitrarietat del poder” de temps previs a la Constitució del 1978, així com “trencar la unitat i la convivència”. “Jo no ho permetré”, ha afirmat.

Els sentiments dels espanyols
Així mateix, ha expressat que “algunes persones pretenen privar la majoria dels espanyols del dret a decidir què és el seu país” i ha responsabilitzat “alguns dirigents polítics” de crear “el problema als catalans”. “Aquí s’està trencant tot”, ha respost referint-se a la Constitució, la legalitat i l’autoritat del Tribunal Constitucional. “S’està agredint els sentiments dels espanyols”, ha afirmat.

Rajoy considera que la seva obligació és que el ‘procés’ “acabi en res” i ha destacat, al final del seu discurs, la importància del “nostre relat d’èxit com a país”. En la mateixa línia expressada aquest dimecres a la Cadena SER, i emprant les mateixes paraules de l’editorial de La Vanguardia publicat el mateix dia, el president espanyol ha assenyalat que li agradaria “una rectificació” per part dels impulsors del ‘procés’.

La presentació del recurs
Cap a les 12 del migdia, l’advocada de l’Estat Marta Silva de Lapuerta ha presentar el recurs al Tribunal Constitucional, que es reuneix durant la tarda d’aquest dimecres. El seu nom ha aparegut als mitjans vinculat als casos de Lionel Messi i Neymar amb l’Agència Tributària. Silva de Lapuerta, exsecretària general del Reial Madrid, és filla d’un ministre d’Obres Públiques del dictador Francisco Franco, Federico Silva Muñoz, i neboda de l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta, imputat en el cas Gürtel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides