El ‘goodbye’ del conseller Andreu Mas-Colell

El 'minnesoto' ha fracassat al capdavant del departament d'Economia i Coneixement
Andreu Mas-Colell
Andreu Mas-Colell

El conseller Andreu Mas-Colell havia de ser la “gran esperança blanca” de la Generalitat per salvar els comptes públics i dirigir la ruta del redreçament econòmic de Catalunya. Però, després de gairebé cinc anys al capdavant del departament d’Economia i Coneixement, cal dir que ha frustrat totes les expectatives i ha resultat ser un bluff, malgrat el seu dens currículum acadèmic, llaurat als Estats Units. Ara diu que plegarà després del 27-S.

Els seus companys de gremi tenen clar el perquè del seu fracàs com a gestor de les finances de la Generalitat: Andreu Mas-Colell és un expert en microeconomia, disciplina que és als antípodes de la macroeconomia i que no té res a veure amb la tasca de dirigir, ordenar i prioritzar la política econòmica d’un govern.

L’auxili de Madrid
Si mirem el balanç de la seva gestió en perspectiva, resulta del tot catastròfica i erràtica: ha portat l’endeutament de la Generalitat dels 35.616 milions (2010) als 64.465 milions (primer trimestre del 2015); el bo de la Generalitat té la qualificació d'”escombraria” per les tres principals agències de rating; ha malvenut el patrimoni immobiliari de la Generalitat molt per sota del seu valor i amb unes condicions molt avantatjoses pels compradors; la pressió fiscal que suporten els catalans és la més alta de l’Estat, per decisió del conseller Andreu Mas-Colell; els proveïdors continuen cobrant amb molt de retard, amb casos sagnants com el dels farmacèutics; ha mantingut l’adjudicació de l’ATLL a Acciona, malgrat les reiterades sentències judicials que l’han anul·lada; ha perdut als tribunals mesures tan discriminatòries com l’euro per recepta; ha fet el ridícul amb l’Eurovegas i Barcelona World, etc.

Més enllà de la retòrica d’enfrontament amb Madrid, els números canten. La Generalitat ha estat la primera i la principal beneficiària de les ajudes d’urgència implementades pel ministre Cristóbal Montoro per salvar les finances de les comunitats autònomes.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari