Clatellada de Fitch a la banda andorrana

En rebaixa el 'rating' al nivell que té el Principat des que va esclatar l'escàndol de la BPA
andbank
andbank

L’agència Fitch ha rebaixat la qualificació creditícia de les tres entitats andorranes que avalua. Andbank i Crèdit Andorrà passen d’una nota A- a un BBB (del notable a l’aprovat), mentre que MoraBanc, que rebia un A-, ara té una qualificació BBB-.

Fitch es basa en el nou entorn operatiu del Principat i en la manca d’accés directe dels bancs a un prestador de darrera instància en el marc financera andorrà per justificar la pèrdua de rating d’aquests bancs.

El responsable de finances andorrà, Jordi Cinca, ha declarat que “Fitch ha fet el que esperàvem. Si el país està a BBB- no és coherent que hi hagi empreses qualificades amb tres notes per sobre, i la nota es normalitza”.

L’agència Standard & Poor’s, que s’encarrega de posar nota al rating sobirà -el de l’Estat-, va rebaixar la nota andorrana de BBB prèvia a l’esclat de l’escàndol de la Banca Privada d’Andorra (BPA) a una qualificació BBB- quan els EUA van acusar la BPA de cooperar en el blanqueig de diners procedents d’activitats criminals.

La por al contagi
Així doncs, el rating de les grans empreses -a Andorra, els bancs-, del qual s’encarrega Fitch, s’ha vist arrossegat, segons la lectura del Govern del Principat, per l’escàndol de la BPA.

Una de les preocupacions de l’Executiu que encapçala Toni Martí era evitar que el cas BPA provoqués un contagi. En aquest sentit, i malgrat la nota de Fitch, el ministre Cinca ha destacat el fet que Standard & Poor’s va anunciar fa uns dies que “el perill més imminent ja ha passat i que la situació s’ha estabilitzat” i ha proclamat que el perill de contagi que amenaçava les altres entitats andorranes i la plaça financera del Principat “s’ha esvaït”.

“L’agència interpreta que la situació està el suficientment estabilitzada perquè no s’hagi de preveure, a curt i mitjà termini, noves rebaixes en les notes”, considera Cinca.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari