Els catalans del Nord, inquiets

Les eleccions departamentals són la primera pedra del nou edifici institucional francès, que culminarà amb la reducció del nombre de regions
Vall i Hollande
Vall i Hollande

La Catalunya Nord veu perillar la seva identitat mil·lenària. La reorganització administrativa impulsada, en nom de l’eficàcia i la racionalitat pressupostària, pel president francès François Hollande i el primer ministre Manuel Valls contempla que l’actual departament dels Pirineus Orientals s’englobi en la futura regió, encara sense nom oficial, que fusionarà les de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.

Fins ara, les sis comarques històriques de la Catalunya Nord –el Rosselló, el Vallespir, el Conflent, el Capcir, l’Alta Cerdanya i la Fenolleda- estaven adscrites a la regió del Llenguadoc-Rosselló, amb capital a Montpeller. Aquesta dependència provocava un sentiment ambivalent. D’un cantó, garantia el reconeixement de la singularitat catalana, explicitada sota la denominació “Roussillon”.

Però, de l’altre, Montpeller ha aprofitat la capitalitat per dedicar-se, sistemàticament, a xuclar competències i a concentrar el lideratge econòmic, en detriment de Perpinyà, ciutat que ha caigut en una llarga decadència. Fins i tot, l’expresident Georges Frêche va intentar suprimir el “Roussillon” per rebatejar la regió amb el nom de “Septimanie”, projecte que va ser abandonat davant la sonada resistència dels nor-catalans.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari