La reina Sofia és presidenta d’honor del patronat del MACBA

La cúpula de la fundació del museu que ha censurat una obra sobre Joan Carles I és una col·lecció de celebritats
Haute couture 04 Transport
Haute couture 04 Transport

La cancel·lació de l’exposició La bèstia i el sobirà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), motivada per la negativa dels comissaris a retirar l’escultura Haute couture 04 Transport (Alta costura 04 Transport), ha situat el nom d’aquest museu a molts titulars periodístics de la manera més indesitjada pels seus gestors: com el d’una institució censora. Gràcies a la cancel·lació, això sí, la imatge de l’escultura ha tingut molta més exposició mediàtica que la majoria de les obres dels museus catalans.

Ines Doujak i John Barker, autors de l’escultura, diuen que representa el rei Joan Carles I muntat per una dona de trets indígenes -inspirada en l’activista boliviana Domitila Barrios-, a qui un gos sodomitza.

La inauguració de la mostra, prevista per aquest dimarts, va ser cancel·lada pel director del MACBA, Bartomeu Marí, qui diu que no ha rebut cap pressió per decidir en aquest sentit i nega la censura, tot indicant que “el museu és un mitjà de comunicació i la lectura que desprenia aquesta exposició és nociva per a la institució”.

La reina Sofia
Aquesta institució aplega en el patronat de la seva fundació un grapat de celebritats, al capdavant de les quals hi ha, en qualitat de presidenta d’honor, la reina Sofia, esposa del protagonista de l’obra que ha desencadenat la cancel·lació.

A més, com a vicepresident primer hi ha un monàrquic com Javier de Godó Muntañola, comte de Godó, al diari estrella del qual, La Vanguardia, es vincula periòdicament a casos de censura. El darrer d’ells va acabar amb la paciència de l’escriptor Albert Sánchez Piñol, que va decidir plegar com a col·laborador.

A més, com a vocals del patronat figuren, Macià Alavedra, exconseller als Governs de Jordi Pujol processat pel cas Pretòria, Isidre Fainé, president de CaixaBanc, i Joan Gaspart, empresari hoteler i expresident de Barça, entre altres il·lustres.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari