Els danesos de Falck s’ho mengen tot

Un jutjat de Reus i la fiscalia de Barcelona fiquen el nas en els concursos adjudicats a Falck, que es pot quedar la meitat del negoci de les ambulàncies
falck
falck

Falck és una multinacional danesa, un monstre en el sector dels serveis de seguretat, bombers i d’ambulàncies que s’està menjant els concursos públics de la Generalitat amb tanta voracitat que aixeca moltes sospites: no només per part de les empreses de la competència, que estan perdent les concessions, sinó també en la Fiscalia de Barcelona, que investiga les adjudicacions dels serveis de bombers dels aeroports de Reus, Alguaire i la Seu d’Urgell; així com en el Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, que indaga, en una peça separada del cas Innova, sobre el concurs del servei d’ambulàncies públiques, del qual Falck n’ha estat la gran guanyadora. Però, si la multinacional danesa aixeca sospites per la manera com s’imposa en les licitacions públiques, també n’aixequen els departaments de la Generalitat que convoquen aquests concursos, començant pel del conseller Boi Ruiz.

Una branca del cas Innova
El jutge Diego Álvarez de Juan, titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, va obrir fa un any una peça separada del cas Innova per investigar els moviments empresarials al voltant del concurs del servei de transport sanitari de Catalunya convocat pel departament de Salut. Es tracta de la licitació més gran de la legislatura, dotada amb 2.130 milions d’euros pels deu anys vinents. Quan fa uns dies es van obrir les pliques econòmiques, Falck va presentar les millors ofertes en 6 dels 13 lots amb què la Generalitat ha dividit el pastís de les ambulàncies públiques de Catalunya.

Arran dels resultats d’aquest concurs, encara pendent de revisió, s’ha despertat en cercles polítics i empresarials l’interès per la peça separada -la número 7- del cas Innova sobre el sector de les ambulàncies, que té l’origen en la documentació confiscada per la Guàrdia Civil en el domicili particular de Josep Prat, exdirector general del grup d’empreses Innova i expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS) fins al 2012, un càrrec aquest últim al qual va arribar per decisió del conseller Boi Ruiz.

En el registre que es va efectuar a casa de Josep Prat el febrer de 2013, els agents hi van trobar documents on es perfilava part d’un futurible mapa del transport sanitari de Catalunya, amb una anotació manuscrita en la qual es llegeix “els danesos” com a gestors del servei d’ambulàncies del Vallès Occidental i de l’Oriental, comarques en les quals, precisament, s’han imposat els danesos de Falck en el concurs que ha convocat el departament de Salut dos anys després. També hi ha una anotació manuscrita en què es llegeix “Bonomi”, que és el cognom de la família que controla el fons d’inversió Investindustrial, propietari de Transport Sanitari de Catalunya (TSC), que s’ha imposat en solitari o mitjançant unions temporals d’empreses (UTE) en 4 dels 13 lots del concurs.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides