Gustavo Buesa i Alfons Godall, catalans a la ‘llista Falciani’

4.000 noms vinculats a Espanya tenien gairebé 1.800 milions d'euros opacs a Suïssa
Hervé Falciani
Hervé Falciani

Els noms d’evasors fiscals facilitats per l’informàtic franco-italià Hervé Falciani a la justícia francesa el 2009 han començat a desfilar aquest cap de setmana gràcies a una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i el diari Le Monde, que a Espanya publiquen El Confidencial i laSexta.

Es tracta d’una revelació que esquitxa milers de persones físiques i jurídiques de més de 200 països que sumaven uns 78.000 milions d’euros l’any 2007. Unes 4.000 d’aquestes persones eren clients del HSBC tenen vincles amb Espanya, els saldos bancaris opacs de les quals totalitzaven 1.769 milions d’euros entre el 2006 i el 2007. En concret, El Confidencial indica que ha tingut accés a una base de dades amb 2.694 noms de clientes del banc relacionats amb Espanya, 2.163 dels quals tenien comptes actius entre el 2006 i el 2007.

A la ‘llista Falciani’ figuren, entre molts altres, mandataris com els reis Mohammed VI del Marroc i Abdallah VI de Jordània; banquers com el traspassat Emilio Botín; empresaris com Flavio Briatore o els membres de la família d’industrials alemans Flick; esportistes de primer nivell, com els pilots de Fórmula 1 Fernando Alonso, Michael Schumacher i Heikki Kovalainen, el motociclista Valentino Rossi, el futbolista uruguaià Diego Forlán i el tenista rus Marat Safin; i altres personatges de fama mundial, com la top-model australiana Elle McPherson, els cantants David Bowie i Tina Turner o els actors John MalkovichChristian Slater.

Els catalans
També hi apareixen els noms d’Alfons Godall, quan era vicepresident del FC Barcelona, de l’advocat i cònsol de Luxemburg Juan de Dios Dexeus Trias de Bes (germà dels coneguts ginecòlegs), de Gustavo Buesa, president del grup GBI i soci de Jordi Pujol Ferrusola imputat en el cas del primogènit de l’expresident, de l’exmilitant del PSC Didac Fàbregas i del condemnat per tràfic de drogues al Port de Barcelona José Mestre (amic del rei Joan Carles I). 



Pel que fa a Emilo Botín, que disposava d’uns 2.000 milions d’euros a Suïssa, va ordir una trama de societats a Panamà i les Illes Verges que, mitjançant testaferros, va amagar el nom del famós banquer. Malgrat aquesta ocultació i la quantitat defraudada, el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va arxivar la querella contra Botín l’any 2012 després d’una regularització de 211 milions.

Traficants i mestresses
A més, a la infamant llista apareixen traficants de droga i de diamants i ‘senyors de la guerra’, que amagaven grans quantitats de diners en comptes helvètics.

Sobta, segons la mateixa informació, la inusual quantitat de clients que declaren com a professió la de mestressa de casa. El gran què són les xarxes d’empreses i testaferros que conformen estructures evasores. En aquest sentit, 261 empreses offshore tenien vincles amb els clients espanyols de la ‘llista Falciani’.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides