Via lliure per a Iceta

Elena plega i el partit es desfà sense albirar alternatives capaces de redreçar el rumb

Mario Conde
Mario Conde

Fa tres dies que es va desfermar el terrabastall a la seu del PSC, causat per la decisió de Pere Navarro de deixar de comandar una nau a la deriva que no ha sabut adreçar. Des d’aleshores els dirigents, com ha descrit el líder dels crítics amb la direcció, el diputat Joan Ignasi Elena, “estem parlant uns amb altres per veure com són les mirades de tothom”. Però com que de moment cap díscol ha donat el pas endavant, el partit segueix enrocat amb un discurs i una ideologia que segueixen la direcció que duia l’egarenc.

El PSC és on era, però sense lideratge. Elena, que estava pendent dels moviments interns per saber si podia muscular una alternativa a l’actual direcció, ha anunciat aquest dimecres que deixa el PSC. El dirigent del corrent ‘Avancem’ ja es va presentar fa dos anys a un procés congressual i en va sortir malparat. Aquesta vegada s’ha vist incapaç de consensuar una alternativa capaç de fer-se amb els principals despatxos del carrer Nicaragua de Barcelona.

Elena considera que els problemes del PSC no tenen a veure amb qui hi ha de primer secretari sinó amb una qüestió política. “Les diferències al partit no són de persones sinó de posicionaments. El Congrés va només de persones i cal una discussió política de quina és l’orientació”.

Però la realitat ha girat l’esquena al vilanoví i el partit segueix on era. Elena ha anunciat que no presentarà cap candidatura per liderar el PSC i que abandona el grup parlamentari.

Ningú del sector crític ha fet un pas endavant i només Miquel Iceta, que ha estat l’ideòleg dels posicionaments polítics del PSC els darrers anys, sembla disposat a carregar-se el partit a l’esquena.

Ideològicament, el discurs d’Iceta és ortodox. L’ha definit l’exdiputat socialista Toni Comín a Rac1: “Ell és un dels artífexs principals del naufragi actual del PSC. Té una religió immutable que és l’Espanya federal. Però la gent a Catalunya ja no hi creu. Posa per davant la seva religió a l’opinió pública”, ha dit l’exparlamentari.

Sense quòrum entre els crítics per fer un pas endavant, l’únic que pot fer ombra a l’oficialisme d’Iceta és el regidor de Palafolls Josep Rueda, que es defineix com a candidat “verge” perquè no pertany a cap corrent crític. Però en un moment en què el PSC es desfà, en què els crítics estan més a prop d’abandonar la nau que de redreçar-la, Rueda necessita aliats, o tindrà un problema per aconseguir els avals necessaris per presentar candidatura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides