De Mariscal a Pilarín

'La Vanguardia' distribueix la 'Història de Catalunya', amb guions coordinats per l''historiador oficial del règim'
pilarin bayes
pilarin bayes

Cada règim busca la seva iconografia pròpia per tal de deixar empremta en el subconscient popular. Si el valencià Javier Mariscal va ser, sens dubte, la imatge de marca del socialisme maragallià –amb la mascota olímpica Cobi com a màxima representació- o Agatha Ruiz de la Prada va ser la “musa” de l’aznarisme, l’actual règim sobiranista d’Artur Mas ha triat la ninotaire osonenca Pilarín Bayés com a expressió gràfica del “procés de transició nacional” i del “dret a decidir”.

Des del poder convergent s’està mimant a consciència la figura d’aquesta il·lustradora, guardonada amb la Creu de Sant Jordi (1991), el Premi Serra d’Or i la Medalla d’Or de la ciutat de Vic (2011). Sens dubte, la rellevància que la Osona connection té en l’actual govern de la Generalitat, amb el conseller de Presidència, Francesc Homs (originari de Taradell) com a màxim exponent, ha contribuït a la transformació de Pilarín Bayés en la “ninotaire nacional” per excel·lència.

Estil naïf
Besnéta del pintor Joaquim Vayreda, el gran paisatgista romàntic de la Garrotxa, Pilarín Bayés (nascuda a Vic l’any 1941) va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Gràcies a la pedagoga Marta Mata va començar a col·laborar a l’editorial La Galera, especialitzada en llibres juvenils, i d’aquí va saltar a la revista Cavall Fort, editada pel Bisbat de Vic i convertida en el referent de la premsa nacional i catòlica per a infants que ha marcat diverses generacions de catalans on, des de l’any 1964, Pilarín Bayés hi dibuixa ininterrompudament.

L’estil d’aquesta ninotaire és molt naïf i, per això, connecta de manera planera i directa amb el públic infantil. També s’ha especialitzat en l’elaboració de dibuixos corals, amb la presència de desenes de figures. Sense assolir l’excel·lència dels grans il·lustradors catalans del segle XX (Junceda, Opisso, Llaverías, Cornet, Elies…) ni el trencament conceptual de Javier Mariscal i la colla del nou ‘còmix laietà’, Pilarín Bayés ha construït un món iconogràfic molt personal, impermeable a les noves tendències artístiques i que no ha evolucionat amb el pas dels anys. Això sí, la seva obra és impressionant, amb 765 llibres il·lustrats, dels quals 285 corresponen a la sèrie Petites històries –moltes d’elles són encàrrecs de promoció comercial o política- promogudes per l’Editorial Mediterrània.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari