Els liberals abonen la independència de Catalunya

El president del grup parlamentari liberal a Brussel·les, el britànic Graham Watson, ha aixecat una polseguera política i mediàtica en declarar a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que és partidari del referèndum secessionista a Catalunya i que "no tindria cap problema" d'acceptar el nou Estat català a la Unió Europea
Graham Watson
Graham Watson

Aquesta posició xoca amb la que manté el seu partit, el Liberal Demòcrata, davant el referèndum d’Escòcia de l’any que ve, on és un fervent partidari del “no” i del “Better Together” (Junts, millor).

El president de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), Graham Watson, és un diputat singular. És escocès de naixement però, en canvi, sempre ha estat escollit per una circumscripció del sud-oest d’Anglaterra i, a més, és representant de la colònia de Gibraltar. I en el tema de l’organització política d’Europa manté una oberta discrepància amb la línia oficial del seu partit, que lidera Nick Clegg, actual viceprimer ministre del Regne Unit.

 

El front del ‘NO’

En l’organigrama del govern britànic, el ministeri de Relacions amb Escòcia recau en el Partit Liberal Demòcrata, soci de coalició dels “tories” de David Cameron. El seu anterior titular en el càrrec, Michael Moore, va ser cessat el passat dia 7 d’octubre per Downing Street i substituït per un altre liberal, però de l'”ala dura”, Alistair Carmichael. El “premier” britànic considera que Moore havia estat massa tou amb el Govern escocès d’Alex Salmond, que promou el referèndum per la independència del 18 de setembre de l’any que ve. En canvi, es considera que Alistair Carmichael, molt més bregat en la bronca política, té el perfil idoni per abanderar la campanya del “no” i fer descarrilar el projecte independentista de l’Scottish National Party (SNP).

El Partit Liberal Demòcrata de Nick Clegg està totalment compromès en el combat contra la secessió d’Escòcia, a l’igual que els conservadors i els laboristes. Encara que el “no” guanya en totes les enquestes, a mesura que s’acosta el Dia D creixen els nervis a Downing Street i és per això que han enviat el liberal Alistair Carmichael a liderar el front antiindependentista, aglutinat sota l’eslògan” Better Together”, i a enfrontar-se públicament amb l’SNP d’Alex Salmond i els seus aliats, els ecologistes de l’Scottish Green Party i el Partit Socialista d’Escòcia.

 

MÉS INFORMACIÓ A L’EDICIÓ EN PAPER DEL SETMANARI EL TRIANGLE

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari