Els comptes no surten a la ciència espanyola

L'augment pressupostari anunciat pel Govern en R D es valora com a insuficient per mantenir les investigacions actuals
Sense títol
Sense títol

El col·lectiu Carta per la Ciència, que engloba sindicats i associacions de científics, ha emès un nou comunicat en el qual lamenta l'”insuficient” augment de la partida dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2014 destinada a investigació. A la carta agraeixen l'”esforç”, però recorden que aquest any s’ha hagut d’aprovar una partida pressupostària extra de 104 milions per “poder fer front a les apressants necessitats del sector”, com la situació de fallida tècnica del CSIC.

A hores d’ara encara no s’ha llançat la convocatòria de projectes del Pla Estatal d’Investigació d’aquest any, la principal via de finançament dels projectes de recerca, i els científics espanyols creuen que abans del Nadal s’haurà d’aprovar una nova partida extraordinària per sobreviure. Davant aquesta situació, Carta per la Ciència considera que “de no corregir-se de manera substantiva en el tràmit parlamentari, l’escenari pressupostari plantejat situarà la R D espanyola en una situació econòmica fins i tot pitjor que en 2013, amb una escassetat de recursos que ens remunta gairebé una dècada enrere“.

A més, critiquen que els pressupostos no han tingut en compte els punts que van exigir i que van explicar als diferents partits parlamentaris dues setmanes abans de la presentació dels pressupostos, quan ja van alertar de la crítica situació del sector. En concret, el Govern ha destinat a la R D 70 milions d’euros més que en 2013, augmentant la partida de subvencions en 128 milions i retallant la de préstecs en 58 milions d’euros; però Carta per la Ciència denuncia que des de 2009 les subvencions han disminuït en 1.900 milions d’euros, per la qual cosa l’augment no compensa la retallada anterior.

 

José Manuel Fernández, portaveu de Carta per la Ciència, ha declarat a EL TRIANGLE que a la reunió que van mantenir amb Alejandro Fernández, diputat del PP que s’encarrega dels temes de R D, aquest els va transmetre que “veia els punts raonables i així ho anava a comunicar” als seus companys de partit, però finalment han vist com no se’ls ha tingut en compte.

Jornada de dol
Davant els incompliments i retallades del Govern, Carta per la Ciència ha convocat, coincidint amb l’aniversari de la mort del Doctor Santiago Ramón y Cajal, una jornada de dol per la Ciència a Espanya. El proper 17 d’octubre se celebraran concentracions silencioses de 5 minuts a les 12 del migdia a les portes de tots els centres de treball, vestint de negre i/o portant braçalets negres com a senyal de dol.

A la tarda, a l’Auditori Ramón y Cajal de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, diferents membres de la comunitat investigadora llegiran fragments de textos de l’eminent doctor aragonès.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari