Mantenir l’euro, l’opció menys dolenta d’una Catalunya independent

La solidesa de la divisa afavoriria les relacions comercials amb els estats veïns
Sense títol
Sense títol

La proposta del president de la Generalitat, Artur Mas, de mantenir l’euro com a moneda oficial, tant si Catalunya és país membre de la Unió Europea com si queda fora, és la mesura més adequada i és perfectament viable, segons el portal econòmic elEconomista, que repassa diverses consideracions d’analistes que coincideixen en què l’opció que contempla Mas seria menys perjudicial que sortir de la moneda única.

Una Catalunya independent fora de la UE podria optar per firmar un acord amb els països de l’Eurozona per fer servir l’euro com a moneda nacional i amb una petita capacitat d’emissió de monedes (no de bitllets) com fan actualment Mònaco, San Marino o Ciutat del Vaticà. O podria adoptar unilateralment la moneda, com han fet Montenegro i Kosovo.

Catalunya perdria, amb qualsevol d’aquestes dues opcions, la capacitat d’aplicar la seva política monetària. No podria controlar l’oferta monetària, cosa que dificultaria el control de la inflació. Hauria de seguir el ritme marcat pel Banc Central Europeu.

Alguns experts apunten que la sortida de la UE provocaria “inestabilitat per problemes comercials entre dues regions”, i afegeixen que els aranzels que hauria de pagar perjudicaria les exportacions.

Catalunya també deixaria de tenir un prestamista d’última instància, que ha servit per injectar liquiditat a alguns països del sud del continent.

En qualsevol cas, l’adopció de l’euro com a moneda seria l’opció menys dolenta perquè permetria Catalunya quedar annexionada a una divisa molt estable i afavoriria una major integració amb els països veïns. La solidesa de l’euro, apunta el diari econòmic, contribuiria a rebaixar la prima de risc, i els deutes del país es mantindrien denominats amb euros, amb la qual cosa el seu valor real no es veuria incrementat.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari