El moviment contra els megaprojectes s’estén pel món

De Nantes a Torí, del Brasil a Transilvània, la xarxa de plataformes i entitats que sorgeixen per plantar cara als megaprojectes absurds i costosos s'estén arreu
Protesta megaprojecte Stuttgart
Protesta megaprojecte Stuttgart

De Nantes a Torí, del Brasil a Transilvània, la xarxa de plataformes i entitats que sorgeixen per plantar cara als megaprojectes absurds i costosos s’estén arreu. Fa poc, s’ha reunit a Stuttgart el Tercer Fòrum contra els Grans Projectes Inútils i Imposats. L’objectiu és coordinar tots els col·lectius en defensa del medi ambient i la sostenibilitat.

 

L’any passat va ser al nord-oest d’Itàlia, a la vall de Susa, el 2011 a Nantes, a la Bretanya francesa. A finals de juliol, es van aplegar a la ciutat alemanya d’Stuttgart col·lectius i plataformes que, majoritàriament europees, s’han creat per oposar-se al que ja s’anomenen els grans projectes inútils i imposats (GPII) que trossegen el territori i afecten el patrimoni cultural i el medi ambient.

 

Els activistes han enfortit els seus lligams i han decidit treballar de manera coordinada. La capital de l’Estat de Baden-Württemberg va posar així en contacte els contraris a l’aeroport de Notre Dame des Landes, a tocar de Nantes, a la Bretanya francesa, amb el moviment NO TAV que combat el nou túnel per al tren d’alta velocitat entre Torí i Lió, amb els contraris als trens d’alta velocitat de Londres a Manchester i Birmingham, i els indignats contra Eurovegas a l’Estat espanyol.

 

En paraules de l’economista Joan Martínez Alier, “els objectius del fòrum han estat el suport comú i l’intercanvi d’informació per coordinar la resistència contra els GPII a Europa i més enllà, la preservació d’unes condicions de vida digna pels habitants del planeta, i el debat sobre les causes i els efectes dels megaprojectes, el cost social i econòmic que comporten i les possibles alternatives”.

 

LLEGEIX TOT EL REPORTATGE A L’EDICIÓ EN PAPER DEL SETMANARI EL TRIANGLE

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari